Vložil lake, 20. Květen 2014 - 11:20

Pane Kolemjdoucí,
Je to jako dialog s hluchým. Navíc si pletete vztah vlastníka ke sluhovi, který mu spravuje jeho vlastní majetek, se vztahem člena ke svému spolku/SVJ. Zde jsou přítomny vedle sebe oba vztahy, jeden podle § 1180 odst. 1, druhý podle odst. 2. To pak není divu, že to nedovedete pochopit.

Ustanovení § 1180 odst. 1 říká, že příspěvky na správu domu – což je pro SVJ cizí majetek – nesou vlastníci jednotek podle spoluvlastnických podílů. To jsem napsal a tak to je v NOZ uvedeno. Neumíte-li si to tam přečíst, pánbůh s Vámi.

Ustanovení § 1180 odst. 2 neobsahuje žádnou výjimku, jak nesprávně tvrdíte Vy. Toto ustanovení obsahuje pouze jednoduché pravidlo, že příspěvky na náklady vlastní správní činnosti (činnosti pro SVJ samotné) se rozvrhnou shodnou částkou na každou jednotku.

Dále je zde uveden demonstrativní (příkladmý) výčet toho, co spadá pod ony náklady vlastní správní činnosti podle § 1180 odst. 2: náklady „určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti“.

Já jen upozorňuji na to, že pokud snad člen SVJ provádí ve větším rozsahu činnost podle § 1180 odst. 1, nejedná se v žádném případě o vlastní náklady SVJ podle § 1180 odst. 2. A to ani když je to takto v odměnách snad vykazováno.

Pokud si snad stále myslíte, že členové představenstva Auto ŠKODA Mladá Boleslav si navlékají montérky, aby v hale montovali škodovky, nebo zametali dvůr, jste na omylu. Takovou činnost nelze podřadit pod jejich odměny členů statutárního orgánu. Navádíte zde k průhlednému švindlování a k okrádání vlastníků s menšími byty. 

Statutární orgán má v pravomoci svolat shromáždění k rozhodnutí o opravě domu (činnost podle § 1180odst. 2), ale samotné provádění (organizace, výběrové řízení, zajištění, dozor a kontrola těchto oprav) již nespadá pod vlastní správu SVJ. Jde o správu cizího majetku. Proto spadá příslušná část odměny pod § 1180 odst. 1 a podle toho se také rozvrhne.

Pracuje-li předseda SVJ pro SVJ zároveň jako domovník, údržbář, kotelník, či seká trávu před domem, nepatří tato část jeho odměny ani náhodou pod odměnu členům orgánu právnické osoby podle § 1180 odst. 2. Jde o běžnou závislou činnost ve prospěch vlastníka domu, na kterou by měla správně být uzavřena smlouva DPČ nebo DPP mezi SVJ a předsedou.

Už jsem Vás navedl na to, abyste se zeptal na Finančním úřadě, zda se spokojí s tím, co podnikatel má vykázáno v účetních dokladech, nebo posuzují každý případ podle jeho SKUTEČNÉHO právního obsahu, bez ohledu na slovní označení.

Nápověda: To druhé je správně, samozřejmě. Přečtěte si někdy něco o zastřeném právním jednání: https://www.google.com/search….

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.