Vložil N. Klainová (bez ověření), 5. Květen 2014 - 8:26

Už jsem tady někde 2× psala, že správný název je "Společenství vlastníků jednotek. Protože se pořád v diskusích objevovalo, že stačí Společenství vlastníků a označení pro který dům, ověřila jsem si svůj názor u KANCLu.

......

MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI ČR Vyšehradská 16, 128 10 Praha 2 Komise pro aplikaci nové civilní legislativy

ČÍSLO VĚCI 18/2013-LO-SP/97 Vážená paní Ing. Klainová VYŘIZUJE: Mgr. Pavla Sýkorová E-MAIL: kancl@msp.jus­tice.cz V Praze dne 10. 5. 2013

Věc: odpověď na Váš dotaz ze dne 17. 4. 2013

Dotaz:

Podle § 1166 odst. 2 platí: (2) Má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek (dále jen \„společenství vlastníků\“)…..

ALE: Podle § 1200 odst. 2 písm. a) má platit: (2) Stanovy obsahují alespoň a)název obsahující slovo „společenství vlastníků“ a označení domu…..

Předpokládám, že v § 1200 je chyba z přehlédnutí a že v písm. a) má být celý název „společenství vlastníků jednotek“.

V odborném tisku i v různých diskusích se už ozývají hlasy, že se budou muset SVJ přejmenovávat, zvykat si na novou zkratku SV apod. Prosím o vyjádření.

Ing. Naděžda Klainová“

Odpověď:

Vážená paní Ing. Klainová, děkujeme za Váš e-mailový dotaz ze dne 17. dubna 2013.

Společenství vlastníků je legislativní zkratkou, která je založena v ustanovení § 1166 odst. 2 NOZ a znamená stále užívaný název „společenství vlastníků jednotek“.......

Již existující společenství vlastníků jednotek tak nemusí dle přechodného ustanovení § 3042 NOZ upravovat svůj název, neboť ten se nemění, pouze se zavádí jeho legislativní zkratka. Podle ustanovení § 3042 NOZ odporuje-li název právnické osoby ustanovením NOZ, přizpůsobí ho právnická osoba požadavkům NOZ do dvou let ode dne nabytí jeho účinnosti. Není povinna tak učinit tehdy, jsou-li pro to důležité důvody, zejména užívala-li právnická osoba svůj název dlouhodobě a je-li pro ni tak příznačný, že jeho zaměnitelnost nebo klamavost nelze rozumně předpokládat.

......

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.