Vložil Anonymous, 2. Březen 2008 - 15:16

Zdá se mi neuvěřitelné, že se 7 let nikdo nezajímal, jak předseda s vašimi zálohově poskytnutými prostředky hospodaří. Podle § 15 odst. 4 ZoVB jsou prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby (tj. SVJ) vůči vlastníkům jednotek. Předseda má tedy povinnost Vám zálohy minimálně vyúčtovat.

Výbor je dále povinen předložit shromáždění ke schválení účetní závěrku. Tato povinnost je uvedena v obou vzorových stanovách. Nepředpokládám, že jste ji při tvorbě vlastních stanov ze vzorových neopsali. Pokud jste schválili stanovy zpracované podle vzorových stanov č. 322/2000 Sb., je v nich povinnost vést účetnictví, tedy i „FO“ s odděleným účtováním na jednotlivé vlastníky.

V rámci schvalování účetní závěrky schvalujete i náklady uvedené ve výkazu zisku a ztráty. Pokud Vám některé pojmy z výkazu zisku a ztráty nic neříkají, např. „Ostatní služby“, ptejte se na podrobnosti. Už jsem uvedla dva důvody, proč předseda nemůže zatajovat údaje o nákladech hrazených z tzv. „fondu oprav“.

Přehled o fondu oprav podle vlastníků je jednoduchá tabulka. V řádcích jsou vlastníci jednotek, ve 4 sloupcích jsou tyto údaje:

*Počáteční stav záloh na správu („fondu oprav“) k 1.1.200×

*Vklady vlastníků za celý rok

*Čerpání fondu nebo-li náklady na správu domu za celý rok

*Konečný zůstatek záloh na správu

Tabulku „FO“ si můžete vyrobit sám. Všechny tyto údaje je možné získat z jednoho nebo ze dvou účtů, podle toho, jestli vedete krátkodobé i dlouhodobé zálohy na správu. Počáteční a konečný zůstatek je na straně Dal účtu, vklady jsou rovněž na Dal, protože zůstatek zvyšují, čerpání je na straně MD.

Pokud tyto údaje vynásobíte spluvlastnickým podílem na společných částech domu, dostanete tabulku stavu a pohybu „FO“. Lehce složitější je to v případě, že jste uzavřeli dohodu o jiném podílení se na nákladech, ale to nepředpokládám.

Sloupec čerpání např. 120 000 Kč za rok by měl být doložen jednotlivými náklady, např.: pojištění domu 8 000 Kč, správní poplatky 48 000 Kč, odměny výboru 21 000 atd.......

Takže cesta k informacím existuje. Jen je třeba právo na informace využívat. Pokud si předseda neplní základní povinnosti, nechápu, proč je po 7 letech stále předsedou.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.