Vložil lake, 1. Květen 2014 - 8:13

Ladida,
pověřený vlastník nepobírá mzdu, nýbrž odměnu za výkon funkce v orgánu právnické osoby. A už jsem Vám přece napsal, že z odměn se nehradí žádné zálohy na zdravotní pojištění. Nic takového nehradí ani zaměstnavatel, ani zaměstnanec. Pletete si to s osobou samostatně výdělečně činnou.
----------------------------------------------------------------------

Mohli jste si například odsouhlasit mzdové náklady zaměstnavatele. To by byla schválená částka odměny 3500 Kč + navíc úhrady „pojistného“ na „pojištění“, které je povinen hradit zaměstnavatel.

Odsouhlasili jste si však „odměnu“, což je částka 3500 Kč bez úhrady na na zdravotní a sociální „pojištění“, které je povinen hradit zaměstnavatel na­víc.

Pověřenému vlastníkovi se ovšem nevyplácí odměna 3500 Kč celá, nýbrž zaměstnavatel je povinen ji před výplatou snížit:

  • o strženou zálohu na daň z příjmů, a dále
  • o stržené „pojistné“ zaměstnance, což zaměstnavatel sráží z odměny a odvádí přímo.
589/1992 Sb. o pojistném na sociální zabezpečení § 8
(1) Zaměstnavatel je povinen odvádět i pojistné, které je povinen platit zaměstnanec. Pojistné odvedené za zaměstnance srazí zaměstnavatel z jeho příjmů, které mu zúčtoval.
592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění § 5
(1) Zaměstnavatel odvádí část pojistného, které je povinen hradit za své zaměstnance. Současně odvádí i část pojistného, které je povinen hradit zaměstnanec, srážkou z jeho mzdy nebo platu, a to i bez souhlasu zaměstnance.

Text zákona č. 592/1992 Sb. je částečně vadný. Nicméně z obou zákonů je zřejmé, že z odměny 3500 Kč byl zaměstnavatel povinen srazit odvody na „pojištění“, které hradí samotný zaměstnanec. Zaměstnavatel je povinen tyto platby zaměstnance srazit před výplatou zbytku odměny. Stejně měl postupovat při srážce zálohy na daň z příjmů.

Je třeba si uvědomit, že zaměstnavatel odvádí jak „pojistné“, které je povinen hradit on sám, tak i „pojistné“, které strhl z platu/mzdy/odměny a uhradil za zaměstnance. Jde o dvě různé platby.

lake

Poznámka na konec: Pohádky o „hrubé“ a „čisté“ mzdě či odměně jen vnášejí do věci zmatek. Neexistuje žádná hrubá, jemná, čistá, ani špinavá mzda. Tyto pojmy nejsou definovány žádným právním předpisem. Jedná se o lidovou tvořivost účetních.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.