Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 26. Duben 2014 - 9:38

Pane lake uvedl jste:

„Bavíme se zde o vyúčtování za rok 2013, takže nebyla jiná zákonná možnost než podle vyhlášky č. 372/2001 Sb.“

Já úvodní dotaz pochopil tak, že má jít o stanovení pravidel vyúčtování od r. 2014. Vyhláška od r. 2014 pro jiné rozúčtování vyžaduje sohlas všech, to nemuselo být při přijetí stanov před r. 2014 splněno. Na rozúčtování za r. 2013 se tazatel ptal až v dalším příspěvku níže.

K rozúčtování za r. 2013. Ano nebyla jiná možnost než podle vyhlášky, a právě pravidla ve stanovách jsou v rozporu s vyhláškou, když se má rozúčtování provádět jen podle spotřební složky, se základní složkou se vůbec nepočítá. Samozřejmě pro přijetí stanov stačila 3/4 většina, ale ta část stanov, která je v rozporu se zákonem a dobrými mravy se stala absolutně neplatná. Např. ve dnech nebo obdobích, kdyby všichni až na jednoho zastavili svá topení, tak by náklady na vytápění prakticky celého domu v tomto období šly k tíží jednoho vlastníka (možná včetně nebo vyjma společných prostor, u kterých nevíme, jak je rozúčtovávají). To je rozpor se zákonem i dobrými mravy a důvod absolutní neplatnosti, která trvala, i když se někdo neobrátil na soud do 60 dnů.

Ovšem je pravda, že s absolutní neplatností by se musel ztotožnit konkrétní soud v případě, že by došlo k soudnímu sporu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.