Vložil lake, 24. Duben 2014 - 18:28

Samozřejmě že ne. Ne přímo. To plyne ze skutečnosti, že celá část NOZ o bytovém vlastnictví platí pro vlastnické vztahy, práva a povinnosti vzniklé od 1.1.2014.

Smluvní vztahy vzniklé před 1.1.2014 se i nadále posuzují podle dosavadních právních předpisů. Viz NOZ § 3028. Takovou smlouvou jsou i stanovy SVJ(2000). Dokud si je vlastníci nezmění a nezavedou do nich některé povinnosti „opsané“ z NOZ, bude se na tyto jejich vzájemné vztahy uplatňovat ZoVB a stanovy.

V praxi nikdy nenastane stav, že by soud přikázal SVJ sdělit vlasatníkovi jednotky jméno a adresu jiného vlastníka. Tato informace je totiž veřejně přístupná v rejstříku. Případná žaloba na sdělení této informace by tedy byla bezdůvodná. Šlo by o šikanózní výkon práva ze strany žalobce: může si to v rejstříku přece zjistit přímo, zdarma, přes web. Na webu ČÚZK je informace o vlastnictví zveřejněna dříve, než se to SVJ může dozvědět od nového vlastníka.

Může nastat případ, kdy vlastník jednotky se bude soudně dožadovat sdělení jména a adresy nájemce bytu. V tom případě soud nemůže postupovat podle ZoVB, protože ten takovou záležitost neupravoval. Soud tedy bude postupovat podle NOZ – ne ale přímo podle části o bytovém vlastnictví!!! Soud napřed použije toto obecné ustanovení NOZ:

89/2012 Sb. § 10
(1) Nelze-li právní případ rozhodnout na základě výslovného ustanovení, posoudí se podle ustanovení, které se týká právního případu co do obsahu a účelu posuzovanému právnímu případu nejbližšího.
(2) Není-li takové ustanovení, posoudí se právní případ podle principů spravedlnosti a zásad, na nichž spočívá tento zákon, tak, aby se dospělo se zřetelem k zvyklostem soukromého života a s přihlédnutím k stavu právní nauky i ustálené rozhodovací praxi k dobrému uspořádání práv a povinností.

Podle § 10 odst. 1 NOZ bude oním „nejbližším případem“ právě to, co je popsáno v § 1177 a § 1178 NOZ. SVJ bude tedy nejspíše uložena povinnost sdělit vlastníkovi jednotky jméno a adresu nájemce jiného bytu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.