Vložil lake, 24. Duben 2014 - 15:54

Existuje povinnost vlastníka jednotky, uložená novým Občanským zákoníkem:

89/2012 Sb. § 1177
„(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i tehdy, přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby.“
.

Z uvedeného plyne, že vlastník jednotky je povinen oznámit jméno a adresu osoby, a to pouze v případě, že této osobě přenechal byt do užívání. Z toho plynou následující skutečnosti:

  • Vlastník jednotky není povinen oznamovat jméno a adresu osoby, které přenechal do užívání pouze část bytu. Pokud si např. ve třípokojovém bytě ponechal pod uzamčením jednu z místností, kde má své věci, pak nepřenechal (celý) byt k užívání jiné osobě.
  • Vlastník jednotky není povinen oznámit SVJ z jakého právního důvodu jiné osobě přenechal byt do užívání. Nemusí se vždy jednat o nájem. Může jít o bezplatné užívání na základě dohody, o vzájemnou výměnu, o tzv. výměnek (doživotní užívací právo).

SVJ nemá možnost zjistit, zda osoba v bytě je nájemcem bytu, nebo není. Pokud vlastník jednotky výslovně nesdělil, že jde o nájemce, pak SVJ není oprávněno sdělovat vlastníkům jednotek ani jméno, ani adresu této osoby. Šlo by skutečně o neoprávněné poskytování osobních údajů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.