Vložil lake, 23. Duben 2014 - 5:06

Vy spojujete rozhodování na shromáždění SVJ s rozhodováním spoluvlastníků mezi sebou. V první řadě platí, že pro vyjádření vůle spoluvlastníků jednotky nemusí na shromáždění proběhnout žádné jejich hlasování. SVJ není oprávněno nic „vyhodnocovat“! Ustanovení v jednacím řádu, které jste citoval, je absolutně neplatné pro rozpor se zákonem. Spoluvlastníci věci rozhodují mezi sebou s použitím těchto ustanovení NOZ:

89/2012 Sb. § 1128
(1) O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů.
(2) Rozhodnutí má právní účinky pro všechny spoluvlastníky pouze v případě, že všichni byli vyrozuměni o potřebě rozhodnout, ledaže se jednalo o záležitost, která vyžadovala jednat okamžitě. Spoluvlastník opominutý při rozhodování o neodkladné záležitosti může navrhnout soudu, aby určil, že rozhodnutí o neodkladné záležitosti nemá vůči němu právní účinky, nelze-li po něm spravedlivě požadovat, aby je snášel.
89/2012 Sb. § 1129
(1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.
(2) Spoluvlastník přehlasovaný při rozhodování podle odstavce 1 může navrhnout, aby o záležitosti rozhodl soud; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Ustanovení § 1128 odst. 3 platí obdobně.
89/2012 Sb. § 1132
K rozhodnutí, na jehož základě má být společná věc zatížena nebo její zatížení zrušeno, a k rozhodnutí, na jehož základě mají být práva spoluvlastníků omezena na dobu delší než deset let, je třeba souhlasu všech spoluvlastníků.

Rada pro SVJ: dejte ruce pryč od rozhodování spoluvlastníků jednotky. Uveďte ve stanovách, že spoluvlastníci jednotky zmocní jednu osobu, která bude vykonávat jejich práva vůči SVJ, včetně hlasování na shromáždění. Je pouze věcí spoluvlastníků jednotky, kterou osobu tím pověří. Tato osoba bude přítomna na shromáždění a bude hlasovat jménem všech spoluvlastníků jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.