Vložil Nový přesdseda SVJ (bez ověření), 19. Duben 2014 - 11:14

Ad 1) Bez podrobné znalosti vyúčtování nelze odpovědět, ale ve vašem vyúčtování by měly být uvedeny údaje pro reklamaci (termín, komu adresovat, co doložit apod.) Obecně reklamovat lze samozřejmě cokoliv.

Platným předpisem pro rozúčtování tepla je zákon č.67/2013 Sb. který uvádí:
§ 6 (1) Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.

(2) Nedojde-li k ujednání, rozúčtují se náklady uvedené v odstavci 1 podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele2).

Ad 2 – Osobně se domnívám, že změna počtu obyvatelů bytu na 0 není možná – i když se v bytě nezdržujete, určitou část tepla spotřebováváte, ale bez instalovaných měřičů neprokážete skutečnou spotřebu.

Ad 3 – Pokud se jedná o svolání shromáždění a návrh na instalaci měřičů – podívejte se do platných stanov vašeho SVJ (nebo do vzorových, pokud nemáte vlastní). Tam jsou uvedeny postupy pro svolání shromáždění, počty pro schvalování návrhů a pak postupujte podle nich.

Ad 4 – Osobně se nedomnívám, že by se ostatní spoluvlastníci na vás „bezdůvodně obohacovali“. Ale protože na rozdíl od některých diskutujících na tomto fóru vím, že vykládat zákony mohou v ČR pouze soudy a my ostatní (právníci, laikové) vyjadřujeme pouze své názory, skutečnou odpověď by vám dal pouze soud.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.