Vložil lake, 19. Duben 2014 - 7:26

Nejde o „převzetí účetnictví“. Nejde ani o vyrovnání mezi BD a SVJ, jak se domnívá pan Asitak. Ve skutečnosti jde o vyrovnání mezi BD a bývalým členem podle § 24 ZoVB:

72/1994 Sb. § 24
(7) Součástí smlouvy o převodu vlastnictví jednotky z vlastnictví družstva je vzájemné vypořádání prostředků z nájemného určených na financování oprav a údržby budovy, popřípadě domu a jednotky a dále kladných zůstatků prostředků tvořených ze zisku bytového hospodářství (dále jen „prostředky určené k vypořádání“), připadajících na převáděnou jednotku. Vzájemným vypořádáním se přitom rozumí vyrovnání jak nevyčerpaných zůstatků, tak vyrovnání nedoplatků ze strany nabyvatele. Nevyčerpané prostředky určené k vypořádání převede družstvo právnické osobě zabezpečující správu domu (§ 9 až 11). Pro použití převedených prostředků platí ustanovení § 15 obdobně. V případě, že správa domu není zajišťována právnickou osobou, převede družstvo nevyčerpané prostředky určené k vypořádání vlastníku jednotky.

Ze znění ZoVB tedy plyne, že jde vždy o vyrovnání mezi BD a vlastníkem jednotky. Jestliže prostředky jsou převáděny přímo na SVJ, vzniká tím právnické osobě závazek vůči vlastníkovi jednotky, stejně jako by on sám složil tyto prostředky jako zálohy na budoucí náklady správy domu (§ 15 odst. 4 ZoVB).

Problém nastává s určením výše všech částek, které jsou předmětem vzájemného vypořádání mezi BD a bývalým členem. Tato výše je zjistitelná pouze zpětně, z účetnictví BD, a to teprve po skončení účetního roku. 

Tyto částky mají vždy charakter záloh na správu domu a pozemku. Nelze je tedy u SVJ použít přímo k úhradě poskytovaných služeb, spojených s užíváním bytů. Zálohy na služby jsou jiná „hromádka“.

Tazateli L. lze poradit: pokud si SVJ potřebuje půjčit peníze k překování své finanční nedostatečnosti, může k tomu vybrat mimořádnou zálohu, nebo uzavře normální smlouvu o půjčce. Je bezvýznamné, zda s bankou, s některými členy SVJ, nebo s družstvem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.