Vložil N. Klainová (bez ověření), 16. Duben 2014 - 9:12

Pane Pavle, čekala jsem, že se přidáte s názorem, ale od daňového poradce jsem čekala více, než opakování, že ZoVB a NOZ jsou paskvily.

Když se na podzim 2012 rozpoutala diskuse kolem výsledkového nebo rozvahového účtování nákladů na správu, byl jste u toho od začátku. Na rozdíl od paní, která prosazovala rozvahový způsob účtování všech nákladů na správu, Vy jste doporučoval náklady rozdělit na ty, které jsou vlastníků, a které SVJ. Už tehdy jste zmiňoval názor NÚR. Předpokládám, že je to ten samý názor, o kterém píšete dnes.

Na kvalitu právní úpravy SVJ mám stejný názor, ale vidím posun. Teď se náklady na správu konečně dostaly do právních předpisů. Jsou vidět v NOZ i v NV č. 366/2012, kde se dokonce člení na náklady na vlastní správu a na ostatní náklady na správu provozně technické (nebo tak nějak).

Jako takové jsou předmětem účetnictví a má se o nich účtovat podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Ve vyhlášce jsem nenašla jedinou zmínku, že jsou účetní jednotky, které ji mohou ignorovat.

Nulový výkaz Z/Z v žádném případě nepodává věrný obraz předmětu účetnictví, čímž je porušován § 7 ZoÚ, ale samozřejmě i další, o který jsem už psala, tj. např. průkaznost, srozumitelnost, přehlednost.

Účetní, kteří účtují o správě rozvahově, tedy porušují hlavní zásady účetnictví. Z toho by se nevykroutila ani NÚR. Pochybuji o tom, že by NÚR chtěla prosazovat rozvahový způsob i teď.

Dále: ZDP vysvětluje základ daně jako rozdíl příjmů a výdajů v § 23 odst. 1.

Novelizovaný odst. 1 mne přímo nadchl. „U poplatníka, který je účetní jednotkou, jsou těmito příjmy jeho výnosy a těmito výdaji jeho náklady, rozdíl se upraví podle zákona.

Proč tam není dodatek, že SVJ, která účtují rozvahově, počítají základ daně z těch a těch pohledávek a závazků ???

Pro zpracování přiznání k DP existují pokyny, kde se vychází z výsledku hospodaření.

Proč není v pokynech pro vyplnění daňového přiznání, že SVJ, která účtují rozvahově, vyplní v řádku 10 nulu?

Kdyby existovala možnost vést účetnictví SVJ rozvahově, neměl by na to reagovat ZDP? Neměly by být pokyny pro vyplnění přiznání k DP doplněny pro ty, kdo nemusí vést účetnictví podle vyhlášky ?

Nemělo by být i ve vyhlášce č. 504 uvedeno, že se Hlava III věnovaná nákladům, výnosům a výsledku hospodaření netýká SVJ, která si zvolila rozvahový způsob účtování?

Mohla bych pokračovat, ale tady je to ztráta času. Tady už doufám diskutovat o účetnictví nebudu (i když, někdy mi to opravdu nedá).

Nechala jsem se unést, protože tazatel na začátku zmínil moje jméno.Myslela jsem, že má o odpověď opravdový zájem. Potom se dopracoval k tomu, že by účetní závěrku zpracovala jeho dvanáctiletá dcera.

Na radu paní PeDuPles se vracím do hrobu a jdu radit částečně za peníze těm, kteří s pochopením hlavních zásad účetnictví nemají problémy.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.