Vložil Anonymous, 27. Únor 2008 - 22:30

Nevím, na co nyní máme rozdílný názor.

Pokud jde o předpoklad stejné teploty, tak nevidím důvod, proč by v jednotce s centrálním vytápěním měla být v průměru menší nebo větší teplota než v jednotce s individuálním vytápěním. Je jasné, že v konkrétním případě může být teplota různá a tedy docházet k přenosu tepla jedním nebo druhým směrem. Ale pravděpodobnost odchylky bude asi stejná na obě strany.

Ohledně fyzikálního chování přenosu tepla nevím, co bych k tomu více dodal. Je to všeobecně známé tvrzení.

Obecně tím chci pouze říci, že nevidím důvod předpokládat, že např. nově zbudovaná nepřipojená jednotka k centrálnímu vytápění (nikoli odpojená), která je lokálně vytápěná, zvyšuje náklady na vytápění ostatním vlastníkům – přenosem tepla nebo jiným způsobem. To není žádný výklad vyhlášky, ale odůvodnění, proč mi přijde vyhláška logická v tom, že mluví pouze o odpojených jednotkách a nikoli nepřipojených.

Vyhláška rozhodně neříká nic o tom, že by se někdo mohl svévolně odpojit od centrálního vytápění.

Pokud mám doslova reagovat na „pokud by odpojený vlastník vytápěl ostatní jednotky ve stejné míře, jako centrální vytápění…“, pak tím myslím to, že není důvod předpokládat, že dochází k přenosu jen (nebo ve větší míře)směrem do jednotky s lokálním vytápěním. Tedy množství přenoseného tepla oběma směry je v průměru stejné (občas je trochu chladněji tam, občas jinde).

Celé to stojí jen na tom, zda platí: „V jednotkách s individuálním vytápěním je v průměru chladněji než v jednotkách centrálně vytápěných“. A nevidím žádný důvod, proč by to mělo platit.

A (Anonymous)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.