Vložil lake, 20. Duben 2014 - 21:04

Pane Davide,
pletete si poskytování služby s vlastnickými vztahy k majetku. To jsou dvě naprosto odlišné věci. Účtuje se o nich jinak. Řídí se různými zákony. Povinnosti odběratelů služeb nemají nic společného s povinností vlastníků spravovat svůj majetek.

Pokud toto nedovedete rozeznat, pak hospodaření vašeho SVJ je zřejmě jediná temná, nepřehledná džungle. Vy zastáváte funkci ve výboru. Snažte se prosím pochopit základní právní a ekonomické souvislosti. Rozúčtování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. nemá žádnou souvislost s vlastnictvím společných částí domu.

Stanovili jste úhradu za službu, kterou obyvatelé bytů v přízemí nejspíše nevyužívají. To je v rozporu s dobrými mravy a takové usnesení může být absolutně neplatné.

89/2012 Sb. § 2
(3) Výklad a použití právního předpisu nesmí být v rozporu s dobrými mravy a nesmí vést ke krutosti nebo bezohlednosti urážející obyčejné lidské cítění.
89/2012 Sb. § 245
Na usnesení členské schůze nebo jiného orgánu, které se příčí dobrým mravům, nebo mění stanovy tak, že jejich obsah odporuje donucujícím ustanovením zákona, se hledí, jako by nebylo přijato. (…)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.