Vložil Petr Piskač MBA, 14. Duben 2014 - 8:14

Pane Zienerte, nadhodil jste velice zajímavé téma, které určitě stojí za pozornost. Velice chápu váš správný názor týkající se právě vaší platby 2 dospělých a 2 dětí, byť ještě děti jezdit výtahem sami bez dozoru nemohou..

Zdravý selský rozum říká, že platit by měli pouze 2 dospělí, kteří výtahem jezdí – tedy zatím 2 osoby. Děti jedou (ZATÍM) vždy výlučně právě s těmito dospělými. Správně jste poznamenal, že dle platné legislativy mohou děti jezdit výtahem samostatně od 10 let. Pokud by začaly jezdit dříve, měli by pak i oni začít platit dříve (tedy platit budete vy, podle skutečného počtu osob, využívající samostatně výtah v rámci vaší rodiny).

Ovšem jako nejspravedlivější by mi přišla praxe, kdy náklady na provoz domu (výtahu) se vypočítávají dle velikosti spoluvlastnického podílu (viz zápis v Katastru nemovitostí). Ti, co vlastní větší část domu, a mají také logicky větší díl hlasovacích a rozhodovacích práv při rozhodování ohledně domu, by také právě v duchu této logiky měli platit částku adekvátní právě jejich velikosti spoluvlastnického podílu. Exaktní (přesná) čísla jsou pak jen matematickým, lehce ověřitelným výpočtem. 

Ale to je stará známá věc: vždy a v každém domě se najdou osoby, které se domnívají, že doplácí na druhé. Vyhovět všem je pak téměř nadlidský úkol. Jinak díky za nadčasové téma, které opravdu řeší mnoho domů a na nějž i my jsme často dotazováni!

Petr Piskač, MBA
Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.