Vložil Nov). (bez ověření), 3. Květen 2016 - 17:26

Vážený pane,

můžete mně napsat, podle jakého zákona postupujete a jaké pravomoci má společenství při schvalování investice nového výtahu ve 4 podlažním domě SVJ ? Dům je starý 44 roky, byl projektován bez výtahu, jeho původní technická a právní dokumentace vycházela z jiné reality. Družstevní byt v přízemí mně byl určen pořadím. Já jsem ho před 44 lety zaplatila proto, že jsem se potřebovala co nejrychleji jako matka samo-živitelka přestěhovat s dětmi blízko školy a družiny, aby byly děti pod dohledem. Již v té době měl byt oproti těm, co byly v poschodí, nevýhody, na př. mu chyběl balkon, o nepořádku ani nemluvím.

V současné době jsme SVJ.Na shromáždění nám oznámili předseda a tajemník společenství, že požádají o dotaci 5 mil Kč na výstavbu výtahu a dalších 5 mil. budeme všichni, podotýkám všichni vč. přízemních bytů platit. Část cca mil.z FO a pak zvýšením platby za podílové jednotky u mne cca 630,– Kč/M, vč. dalších nákladů na údržbu. Dále nám řekli, že o této záležitosti nebudou s nikým více diskutovat. Pokud se to nelíbí vlastníkům v přízemí, že mají smůlu, budou stejně platit, protože budou přehlasováni většinou podle "Zákona 72/94 (byl zrušený).

Nechápu, že vůbec něco takového je možné. Byty dnes kupují lidé, kteří je využívají k pronájmu. V našem vchodě je jich z 11 vlastníků 5, z toho 4 byty jsou v poschodí.

Jsem důchodce, v bytě žiji sama. Jak mně někdo může nařídit platit velkou částku za něco, co nebudu využívat? Musím přispívat za lepší zhodnocení bytů v poschodí a těm, kteří si za pronájem budou účtovat vyšší částky? Souhlasila jsem dosud se vším, co bylo spojeno s revitalizací domu určitě bych dala svůj hlas s vybudováním vlastní plynové kotelny.

Proti výtahu v zásadě nic nemám. Pokud dostaneme dotaci na 4 podlažní dům a bude tam výtah, tak vydržím zvýšený hluk i nepořádek. Ale jako důchodce si nedovedu představit, že část své penze musím dát za něco, co mně nic nepřinese, jenom další uskromnění ve stáří a to proto, abych umožnila většině nadstandart.(jako za komunistů- teorie stejných žaludků).

Za radu děkuji. Prosím poraďte. Marně hledám zákon o investici nového výtahu v SVJ a dalším příspěvku na jeho údržbu pro přízemní byty ve společném vlastnictví. Vím, že mohu podat stížnost k soudu do 3 měsíců, ale dopředu mně bylo řečeno, že kvůli většině nemám naději. (V Rakousku využíval výtah ten, kdo si za něj zaplatil. Pak dostal klíč a mohl jezdit.U nás jezdí ten, kdo je většina a musí za něj platit i menšina).

Nov

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.