Vložil Petr Piskač MBA, 25. Srpen 2015 - 11:42

Martine, ačkoliv na škole jsem měl 2 semestry práva, nepovažuji se za odborníka / právníka, který se pohybuje v paragrafech jako ryba ve vodě. Proto si ani netroufnu vás poučovat, jaké paragrafy platí a jaké ne..

Snad jen píši tuto odpověď všem obecně proto, abych jako člověk, který denně tyto záležitosti nejen na Stavebních úřadech pečlivě zajišťuje a vyřizuje, potvrdil, že „ohradit“ se proti vydání Stavebního povolení je jaksi velmi málo.. Je nutné také vše dostatečně relevantně zdůvodnit (na což se jaksi již zapomíná).

Zkrátka platí, že argument „výtah se mi nelíbí“ nebo „výtah nepotřebuji, neboť bydlím v přízemí“ nejsou argumenty, které by obecně bránily výstavbě, resp. vydání Stavebního povolení.

Pokud tedy někdo se ohradí (vznese v zákonné lhůtě námitku), nařídí Stavební úřad místní šetření. Tam by měl dotčený námitkář vysvětlit důvody, proč se brání výstavbě a podložit je případnými relevantními důkazy, měřeními. Stavební úřad pak rozhodne, zda k nim (důkazům, měřením, etc.) přihlédne a nařídí Stavebníkovi se s těmito námitkami předem vypořádat – vydá podmínky, za nichž vydává stavební povolení; anebo je zamítne. Pokud dotčený námitkář přesto nebude souhlasit a trvá nadále na svých výhradách, může se obrátit na soud a vydání nebo již vydané Stavebního povolení napadnout žalobou (pokud tedy není již tzv. pravomocné).

Co je asi dle mého nejdůležitější říci, je fakt, že každý, kdo bydlíme v bytových domech a jsme součástí nejrůznějších společenství vlastníků, pak by měl každý dopředu počítat s tím, že rozhoduje většina, není-li dáno písemně jinak. Bohužel, nic lepšího a jiného dosud nikdo nevymyslel.

Mějte se hezky! S úctou k vám

Petr Piskač, MBA Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.