Vložil lake, 7. Duben 2014 - 22:35

Jak jste přišel na to, že se na Vás vztahuje § 1209 NOZ? Ten se použiije výhradně pro právnické osoby SVJ(2012), vzniklé od 1.1.2014. Je to v NOZ výslovně uvedeno. Pro právní a vlastnické vztahy vzniklé do 31.12.2013 se i nadále použije ZoVB. Je to v NOZ výslovně uvedeno, viz § 3028.

Právnická osoba SVJ(2000) je pouhý sluha a nemá právní způsobilost k rozhodování o cizím majetku. Jistě víte, že podle § 9 ZoVB je SVJ(2000) oprávněno rozhodovat pouze o správě, opravách a provozu domu. Pro vznik nové věci by museli souhlasit všichni vlastníci jednotek s tím, že v Prohlášení vlastníka přibude nová společná část domu.

Ostatně naprosto stejné je to v SVJ(2012) podle NOZ. Výtah je nová věc, neuvedená v prohlášení. Ke změně prohlášení (o tom, že novou společnou částí domu se má stát výtah) musí být uzavřena dohoda všech, kterých se věc týká. Cituji znění NOZ, které je naprosto jednoznačné:

89/2012 Sb. § 1169 Změna prohlášení
(1) Vlastníci jednotek mohou prohlášení změnit. (…)
(2) Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody.
 

Z uvedeného je zřejmé, že dotčení vlastníci musí mezi sebou uzavřít dohodu. Teprve až se tak stane, hlasuje o této dohodě shromáždění podle § 1208 písm. b NOZ.

Právně je to náramně jednoduché: Je-li po Vás žádán příspěvek na zřízení výtahu či placení jeho provozu, pak jste „dotčeným vlastníkem jednotky“ podle § 1169. Musel byste tedy přistoupit k dohodě, jinak shromáždění není oprávněno vůbec hlasovat o změně prohlášení.

Takže o nové společné věci (výtahu) uzavřou dohodu ti, kterých se finančně týká výstavba výtahu a hrazení jeho provozu. To jsou nejspíše vlastníci bytů od prvního patra nahoru. Vás z toho vynechají, nebudete stranou dohody, nebudete nic hradit a Váš podpis pod dohodou nebude tedy nutný. Pak shromáždění bude hlasovat většinově o změně prohlášení na základě této dohody.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.