Vložil hpk, 9. Listopad 2014 - 14:00

Dobrý den, pane lake, v minulosti jste mi mnohokrát dobře radil. Ne vždy jsem se řídila vašimi radami doslova a už vím, že to byla chyba. Chtěla bych Vás dnes požádat o vyjádření k následujícímu: V březnu t. r. jsem podala reklamaci rozúčtování topných nákladů, protože mi byly po léta naší rozúčtovací firmou účtovány v rozporu s vyhl. 372/2001 Sb. V reklamaci jsem napadla zejména rozpor s §4, odst. (1) a odst. (4). V posledním odstavci mojí reklamace jsem pak napsala toto: Reklamuji vyúčtování služeb za rok 2013 v části náklady na vytápění v zákonné lhůtě a žádám o provedení a předložení správného vyúčtování služeb včetně nákladů na vytápění, které bude zcela v souladu s vyhláškou č. 372/2001 Sb. a vydání bezdůvodného obohacení z předchozích let. Následujícím dopisem 14. 4. jsem požádala výbor SVJ o poskytnutí těchto údajů dle vaší rady:

  1. Řádně schválená pravidla rozúčtování, včetně konkrétního způsobu provádění dodatečných úprav výpočtové metody v souladu s vyhláškou.
  2. Zápis ze schůze shromáždění, na kterém byla tato pravidla schválena (§ 11 odst. 4 ZoVB).
  3. Koeficienty pro výkon tělesa (pro každou přímo vytápěnou místnost v domě).
  4. Koeficienty pro umístění místnosti (pro každou přímo vytápěnou místnost v domě).
  5. Koeficienty pro upevnění indikátoru na těleso.
  6. Všechny údaje o náměrech indikátorů z roku 2013.
  7. Započitatelné podlahové plochy místností.

Tyto podklady mi nikdy poskytnuty nebyly. Dostala jsem nové rozúčtování za rok 2013, ve kterém byla odchylka od průměru upravena ze 147% na 40% a poměr ZS a SS byl upraven z původního 30:70 na 40:60. O ničem nebylo hlasováno, žádné shromáždění SVJ neproběhlo. Vím, že žádná pravidla pro rozúčtování TN v našem SVJ schvalována nikdy nebyla. I když jsem již – Vámi poučena – věděla, že i toto opravené rozúčtování za rok 2013 je nepřezkoumatelné a tudíž nevěrohodné, přijala jsem jej a částku, která byla ponížena z původních 37,5 tisíc na 21 tisíc jsem zaplatila. Následně jsem však znovu požádala o navrácení neoprávněně účtovaných částek za rok 2011 a 2012. K otázce promlčitelnosti jsem vznesla dotaz v online poradně ARTAVu a dostala jsem následující odpověď: Pokud jste neuplatnila reklamaci ve stanoveném termínu, doporučuji vám vyúčtovanou částku uhradit (Ano. Ta již v minulosti uhrazena byla.) Současně můžete vyúčtování reklamovat, protože nároky, vyplývající z případné chyby ve vyúčtování se promlčují až po třech letech. Finanční vyrovnání vyvolané opravou rozúčtování je v takových případech složitější, protože již nelze měnit částky účtované uživatelům ostatních bytů. Lze však provést opravu rozúčtování pro vaši konkrétní BJ. Od výboru SVJ jsem po třech měsících od podání reklamace obdržela dopis napsaný velmi podivným a velmi zmateným způsobem, v něm se však nalézá tato jedna věta: „ V roce 2013 a 2012 nebyla uplatněna reklamace za předchozí období a nemůže být nárok uplatněn zpětně. „ Velmi by mne zajímal Váš názor na promlčitelnost v tomto případě. Mohu vycházet z OZ? Hana Jurášková

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.