Vložil V.M. (bez ověření), 21. Listopad 2008 - 11:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s pojištěním domu/bytových jecnotek… Klasický případ – naše SVJ uzavírá pojistku na celý dům + mají někteří pojistky individuálně na své BJ(i se spol. prostorami – procentuelně vypočítaný podíl – protě podle smluv) – to, co vyžaduje banka u hypotéky.

Teď – na pojišťovně mi bylo řečeno, že pokud nastane pojistná událost – plní se vždy z jedné smlouvy – tudíž se bude plnit ze společné pojistky na dům (v každém případě – ať se poj. událost týká např. pouze spol. prostor – anebo i navíc např. několika BJ a řešilo by se s každým vlastníkem té každé BJ) Prostě vše z jedné pojistné smlouvy – tudíž pojistky sjednané individ. u hyp. úvěru jsou tudíž jakoby „na nic“ …- nicméně banka je samozřejmě vyžaduje a bez nich hypo nedá…

Na pojišťovně mi dali radu – řešení by bylo převést vinkulace těchto individ. pojistek na tu jednu „velkou“ pojistku SVJ na dům. Máte s tímto někdo zkušenost?

Jinak právě jak jsem četla ve výše uvedeném příspěvku – že: „Z plněné částky odečte jen spoluúčast vlastníka bytu. Asi tak. A rozumný vlastník má také svoji soukromou pojistku na byt. Může nahlásit škodnou událost i u své pojišťovny.“ …

Tak to dle mých info z pojišťovny právě nejde …Nejde při jedné poj.události plnit z více smluv, byť by byli u různých ústavů (nemluvím teď o pojistce domácnosti – to je věc jiná…jde čistě o poj.bytové jednotky).

Děkuji za rady a zkušenosti s tímto… V.M.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.