Vložil NSS (bez ověření), 8. Duben 2014 - 6:08

Pan lake: Změna vnitřních právních poměrů podle právní úpravy bytového spoluvlastnictví v NOZ je zásahem do samé podstaty vlastnictví a proto by tento krok vyžadoval souhlas všech, kterých se změna má týkat.

To máte pravdu (třeba souhlasu všech). Tak tomu bylo ale i podle ZoVB, když nabyl účinnosti zák. č. 107/2000. Před 1.7.2000 zákon předpokládal, že vlastníci jednotek uzavřou smlouvy se správcem společných částí domu. V těchto smlouvách mohli jednotliví vlastníci dle svého uvážení delegovat pravomoci na správce. Samozřejmě každý dobrovolně.

Tím, že ze zákona (č. 107/2000 Sb.) vzniklo společenství s právní subjektivitou, staly se tyto smlouvy ze dne na den neúčinné. A bylo na každém vlastníku jednotky, aby navrhl stanovy (nahrazují smlouvu se správcem) a pokud je shromáždění neodsouhlasilo, mohl se obrátit na soud.

Stejná situace je i dnes. Pokud i ÚS neshledával nic na tom, že mělo vzniknout společenství s právní subjektivitou tam, kde měli vlastníci uzavřeny smlouvy se správcem, tak vůbec nepochybujete o tom, že od 1.1.2014 se společenství ZoVB řídí NOZ. Ta změna je dnes totiž „úplné nic“ oproti tomu, že v roce 2000 proti vůli vlastníků jednotek vůbec nějaká právnická osoba se stanovami vznikala.

Ale právě proto, že stanovy jsou smlouvou sui generis, že ze společenství nelze vystoupit, bylo vždy zapotřebí souhlasu všech. Ten přehlasovaný se ale musel obrátit na soud.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.