Vložil Honza 44 (bez ověření), 7. Duben 2014 - 17:22

Vážený pane LAKE, velmi Vám děkuji za stanovisko ke vzniku našeho SVJ a schvalování stanov. Vklad na 1. byt byl vložen do KN 12.8.2010 a následně pro 2. a 3. byt stejným spoluvlastníkům (SJM) byl vklad do KN proveden 10.2.2011, tudíž SVJ ze zákona vzniklo v r. 2011. Přesné datum doručení nám oznámí KN. Prosím ještě o Vaše stanovisko k těmto otázkám:

  1. Stanovy jsme zpracovali dle vzoru SČMBD ze dne 27.1.2014 na naše podmínky. Můžeme v nich jako změnu „našich vzorových stanov“ nechat a schválit rozpracovaná pravidla dle požadavku NOZ, kooptaci náhradních členů do volených orgánů, rozhodnutí mimo zasedání (per rollam), použití písemných plných mocí na jednání příštích shromáždění?
  2. Pro zvýšení pružnosti rozhodování můžeme pro jednotlivá hlasování použít nižší kvóra než jsou ve VS č. 371/2004 Sb. Např. čl. IV Stavební úpravy spočívající v modernizaci……………mís­to nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství, – nově většina přítomných hlasů na shromáždění?
  3. Abychom předešli naší možné chybě, můžete nám prosím uvést příklady možného zavedení pravomocí podle NOZ právnické osoby ve věcech, ve kterých podle ZoVB nemá právní způsobilost? Neradi bychom zajišťovali nutný souhlas všech vlastníků. Jako právním laikům nám není jasné, co by v našich stanovách měnilo vnitřní právní poměry. Doufáme, že to není zařazení per rollam, nebo plné moci, jsou to užitečné věci. Stanovy budeme schvalovat samozřejmě za účasti notáře, ale i když mu je pošleme předem, nevěříme, že je podrobně prostuduje a upozorní nás na možné změny vnitřních právních poměrů, vyžadující nutný souhlas všech vlastníků.
  4. Mohou pro naše 1. shromáždění použít vyjímečně plnou moc nepřítomni vlastníci ke změně a schválení našich nových stanov a volbu výboru? Musí být úředně ověřená? Pro další shromáždění máme ve stanovách nutnost zmocnění společného zástupce pro výkon práva společných členů vůči SVJ.

Děkujeme za Vaše stanoviska a rady.

Honza

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.