Vložil lake, 3. Duben 2014 - 16:50

Naprosto se mýlíte ohledně okamžiku vzniku společenství. Na Váš případ se nevztahuje ani zákon č. 311/2013 Sb., ani § 1200 NOZ. Je to mnohem jednodušší.

Ve vašem domě SVJ již vzniklo pravděpodobně v r. 2009 či 2010. Má samozřejmě od počátku své stanovy (vzorové). Nemusíte tedy žádné stanovy přijímat. SBD vás všechny již pár let tahá za nos.

SBD není tzv „původním družstvem“, protože před dnem 1.7.2000 nevy­konávalo činnost správce v domě rozděleném na jednotky. Proto nedošlo k odkladu vzniku SVJ podle ZoVB. SVJ ve vašem domě vzniklo automaticky doručením listiny o nabytí vlastnictví jednotky třetímu z vlastníků. Den vzniku společenství Vám potvrdí katastrální úřad, který samozřejmě zná datum převzetí listiny třetím vlastníkem v domě. Funkcionářů SBD se neptejte – ti lžou jako když tiskne a tají před vámi, že SVJ již dávno existuje.

Řídíte se nyní podle vzorových stanov, to jest podle ZoVB. Nikoliv podle NOZ!!! To znamená, že ke změně vašich nynějších stanov je nutná tříčtvrtinová většina přítomných na usnášeníschopném shromáždění (§ 11 odst. 4 ZoVB, viz též vaše stanovy).
-----------------------------------------------------------------------------

Ovšem pokud byste snad toužili dát do stanov něco navíc nad rámec ZoVB (např. zavést podle NOZ pravomoci právnické osoby ve věcech, ve kterých podle ZoVB nemá právní způsobilost) – pak by byl ke schválení takových stanov nutný souhlas všech. Tím by se totiž právnická osoba SVJ(2000) přihlásila k odlišné právní úpravě, která na ni dnes ani v budoucnu nedopadá. Změna vnitřních právních poměrů podle právní úpravy bytového spoluvlastnictví v NOZ je zásahem do samé podstaty vlastnictví a proto by tento krok vyžadoval souhlas všech, kterých se změna má týkat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.