Vložil lake, 3. Duben 2014 - 7:34

Vlastníci jednotek přijímají rozhodnutí buď podepisováním listiny (listin), nebo na shromáždění, bez ohledu na to, zda vzniklo SVJ(2012) či nevzniklo. Shromáždění se samozřejmě může konat kdykoliv, bez ohledu na to, zda a kdy SVJ později vznikne.

Nepůjde v žádném případě o rozhodování nejvyššího orgánu právnické osoby. Pokud vám toto někdo tvrdí, dávejte si na něj pozor: bude zřejmě při své činnosti dělat i jiné právní chyby a měli byste nad ním vykonávat dohled. 

Stav před vznikem právnické osoby SVJ(2012) je popsán v NOZ. Na shromážděních vlastníků konaných v této době se při hlasování nepřihlíží k hlasům správce převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek (§ 1202 NOZ). Přijatá usnesení nejsou usneseními právnické osoby a nejsou tedy pro budoucí SVJ automaticky závazná:

89/2012 Sb. § 127
Za právnickou osobu lze jednat jejím jménem již před jejím vznikem. Kdo takto jedná, je z tohoto jednání oprávněn a zavázán sám; jedná-li více osob, jsou oprávněny a zavázány společně a nerozdílně.
Právnická osoba může účinky těchto jednání pro sebe do tří měsíců od svého vzniku převzít. V takovém případě platí, že je z těchto jednání oprávněna a zavázána od počátku. Převezme-li je, dá dalším zúčastněným najevo, že tak učinila.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.