Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 26. Březen 2014 - 21:53

Není pravda, jak píše lake, že „Katastr nezjišťuje nikdy, zda SVJ je založeno přijetím stanov. Katastrální úřad může zjišťovat (pro účely blokování převodů) jedině to, zda SVJ(2000) již vzniklo ze zákona, případně zda SVJ(2012) již vzniklo zápisem do rejstříku.“

V takovém případě by nebylo jasné jak se vypořádat s kolizí § 1198 a § 1202 tzn., když musí být zakladatel společenství s většinou hlasů podle § 1202 odst. 1 správcem domu a nemůže tedy do ztráty většiny hlasů provést zápis společenství do veřejného rejstříku a prokázat tak vznik společenství, jak se má většiny hlasů zbavit, když nemůže jednotky převádět kvůli blokaci dalších převodů podle § 1198 odst.1 tj. až do doby než prokáže vznik společenství? Shrnuto, dokud máš většinu, budeš správcem a nemůžeš zapsat společenství do veřejného rejstříku; dokud nezapíšeš společenství do rejstříku, más blokované převody a většiny se nezbavíš.

Tato kolize § 1202 a § 1198 v NOZ byla překonána ustanovením v čl.6 bodu 5 Pokynů Č. 44 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013, podle něhož není nutné, dokud správce domu podle § 1202 odst. 1 občanského zákoníku neztratí většinu hlasů, aby účastníci při převodu jednotek prokazovali katastrálnímu úřadu vznik společenství vlastníků jednotek (zápisem v rejstříku), ale stačí, aby bylo katastrálnímu úřadu založení společenství doloženo schválenými stanovami společenství.

Aby katastr neblokoval převody, nebude požadovat zápis SVJ s většinovým vlastníkem do rejstříku (tj. vznik SVJ), ale bude požadovat založení společenství doložením schválených stanov. Založené společenství do rejstříku rejstříkový soud nezapíše a SVJ zatím nevznikne, protože správce bude mít většinu a bude ze zákona správcem – § 1202. Až ztratí většinu, pak teprve podá návrh na zápis do rejstříku a vznikne SVJ, neučiní-li to, může tak učinit kterýkoli vlastník jednotky – § 1203.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.