Vložil lake, 24. Březen 2014 - 8:52

Pouhý podpis na přijaté faktuře není právním jednáním. Jde o potvrzení, že kdosi převzal kus papíru. O vzájemném předávání dokladů a náležitostech těchto dokladů platí co je uvedeno v mandátní smlouvě.

Pokud by šlo o skutečné právní jednání: Co citujete platilo pro právnické osoby pouze do 31.12.2013. Nyní podle NOZ nejedná právnická osoba svým statutárním orgánem, nýbrž stautární orgán právnickou osobu zastupuje. Jde o změnu formulace v zákoně, podstata zůstává stejná.

Právní jednání (dříve podle ObčZ „právní úkon“) činí za právnickou osobu statutární orgán, nebo jeho jednotliví členové. Právní jednání činí statutární orgán způsobem, který je povinně uveden v rejstříku. Takže nahlédněte do rejstříku. Co je tam uvedeno, to platí a podle toho budou případně rozhodovat soudy.

89/2012 Sb. § 120
(1) Do veřejného rejstříku se o právnické osobě zapíše (…) jméno a adresa bydliště nebo sídla každého člena statutárního orgánu spolu s uvedením způsobu, jakým tento orgán právnickou osobu zastupuje, (…).

K zápisu do veřejného rejstříku je pochopitelně nutné, aby zapisovaný způsob jednání byl uveden ve stanovách SVJ. K tomu viz NOZ: Jednání za právnickou osobu, § 164 a následující.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.