Vložil lake, 24. Březen 2014 - 2:39

Není ničím odůvodněný dohad, že byt byl kupován „do podílového spoluvlastnictví“. Naopak jako nejpravděpodobnější se jeví, že šlo o pořízení bytu podle zákona č. 52/1966 Sb. o osobním vlastnictví k bytům. Jiná právní úprava k nabytí bytu do vlastnictví v té době neexistovala.

Toto vlastnictví bytu se s účinností ZoVB přeměnilo automaticky na vlastnictví jednotek. Tazatelka je bezpochyby vlastnicí jednotky od května 1994. Viz toto přechodové ustanovení ZoVB:

72/1994 Sb. § 31 odst. 2
(2) Vlastníci bytů nebo nebytových prostorů, jimž vlastnické právo k bytu nebo nebytovému prostoru vzniklo podle dosavadních právních předpisů, se ode dne účinnosti tohoto zákona považují za vlastníky jednotek podle tohoto zákona a jsou povinni do jednoho roku ode dne účinnosti tohoto zákona uvést veškeré právní vztahy k jednotkám, společným částem domu a k pozemku do souladu s tímto zákonem.

Z uvedeného plyne, že jednotky v domě právně vznikly dne 1.5.1994 (dnem účinnosti ZoVB). Na základě této právní skutečnosti SVJ pro dům nejspíše vzniklo ze zákona dne 1.7.2000 (dnem účinnosti zákona č. 103/2000 Sb.). To platí, pokud v uvedený den bylo v domě nejméně 5 jednotek ve vlastnictví nejméně tří různých osob. Osvědčení o dni vzniku SVJ vydá katastrální úřad.

Pokud je stav jaký jsem popsal, pak SVJ pro dům existuje již téměř 14 let a má své stanovy (vzorové). Za tohoto právního stavu je vyloučeno založit jiné SVJ pro tentýž dům, nebo pro jeho část. Problémem vzniklým od 1.1.2014 ovšem je, že toto SVJ není zapsáno v rejstříku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.