Vložil lake, 21. Březen 2014 - 13:19

Napsal jste: „Protože účetnictví je jistě součástí správy domu, …“

Není tomu tak! Vedení účetnictví patří do vlastní správy právnické osoby. Pojem „vlastní správní činnost“ zahrnuje ty činnosti, které by právnická osoba prováděla i kdyby žádný dům neexistoval. Vše ostatní lze podřadit pod správu domu.
_____________­________________

Ptáte se na pojem z §1208 „zajišťovat některé činnosti správy domu“. Část o bytovém spoluvlastnictví v NOZ je bohužel paskvil profesora Eliáše. Není příliš srozumitelné co je míněno některými ustanoveními.

Veškeré činnosti správy domu zajišťuje osoba odpovědná za správu domu. A samozřejmě – většinou k tomu používá jiné osoby. Viz příkazní smlouva, smlouva o obstarání věci, smlouva o dílo, smlouva o vedení účtu, smlouva o výmalbě společné chodby, objednavka zhotovení klíčů od vchodu – atd., atd. To vše jsou stovky činností v rámci správy domu.

Domnívám se, že pojem „zajišťovat některé činnosti správy domu“ použitý v §1208 se může vztahovat jedině na případ, kdy vlastníci jednotek schválí, že určitou činnost správy bude vykonávat jiná osoba než SVJ. V tom případě ovšem by vznikla práva a povinnosti přímo mezi vlastníkem jednotky a touto osobou. Za činnosti by platil každý vlastník přímo této osobě.

Příklad: vlastníci se usnesou, že úklid ve společných částech nebude zajišťovat SVJ, nýbrž paní Vonásková, které budou za to platit vlastníci přímo.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.