Vložil JdekVS (bez ověření), 21. Březen 2014 - 11:12

Pan lake: „Nikdo jiný než rejstříkový soud v rejstříkovém řízení není oprávněn posuzovat, zda právnická osoba vznikla, a zda k zápisu do rejstříku jsou předloženy všechny zákonem požadované dokumenty. “

Rejstříkový soud neměl a nemá se vznikem společenství [ZoVB] naprosto nic společného. Stejně tak neměl nic společného se zrušením takového společenství [to nebylo podle ZoVB vůbec možné].

Pokud předseda společenství vstupoval do budovy Krajského soudu, aby společenství zaregistroval v příslušném rejstříku, vstupoval do této budovy již jako osoba oprávněná za již existující společenství jednat.

Pokud rejstříkový soud „registraci“ odmítl, společenství tím nezaniklo.

Pokud výbor společenství neprovedl registraci v „rejstříku“ do 60 dnů [§10(2)], společenství tím nezaniklo.

Nabytím účinnosti NOZ společenství [ZoVB] nezanikla, byť by si to řada vlastníků bytů přála.

Veškerá usnesení shromáždění společenství, přijatá od prvního shromáždění [§9(8) ZoVB] až do úspěšné registrace společenství v příslušném „rejstříku“, jsou (mohou být) platná, a tudíž dle §11(3) napadnutelná.

Žaloba ve smyslu §11(3) ZoVB se podává k obecnému soudu (nikoliv k rejstříku vedenému pro společenství, stejně tak návrh na zrušení společnosti obchodního typu se podává u obecného soudu navrhovatele, nikoliv k obchodnímu rejstříku, k tomu se podává až návrh na samotný výmaz společnosti na základě rozhodnutí soudu.  ).Prvoinstančním soudem je soud Krajský.

Pan lake: Dokud SVJ nebude zapsáno v rejstříku, pro stát a soudy jako by neexistovalo.

Nezaregistrované společenství [ZoVB] je jednoznačně identifikováno katastrálním domem, pro který vzniklo, a je tak nezaměnitelné. Pokud zde není osoby oprávněné za společenství jednat, ustanoví soud tomuto společenství opatrovníka (do 31.12.2013 ana­logicky podle § 29 o.z., od 1.1.2014 podle §165 NOZ).

Soud asi může opatrovníku uložit, aby „registraci“ provedl. To ale nebude mít s mým řízením nic společného. Formální úkon, registrace, nemá naprosto žádný vliv na platnost či neplatnost napadeného usnesení.

To, aby nastala situace, že usnesení shromáždění bude nenapadnutelné (oddálíme registraci a uplyne lhůta k podání žaloby ve smyslu 11(3) ZoVB) již Ústavní soud svým rozhodnutím vyloučil (na toto rozhodnutí nebudu prozatím na tomto portálu odkazovat).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.