Vložil lake, 20. Březen 2014 - 20:28

Pane JdekVS,
problém, který popisujete, se nejspíše nijak netýká vnitřních právních poměrů v SVJ. Jde o samotnou existenci právnické osoby, což je vztah navenek (mezi SVJ a státem). Upozorňuji na znění NOZ:

89/2012 SB. § 121
(1) Proti osobě, která právně jedná důvěřujíc údaji zapsanému do veřejného rejstříku, nemá ten, jehož se zápis týká, právo namítnout, že zápis neodpovídá skutečnosti.

Krajský soud v souladu se zákonem důvěřuje údaji (ne)zapsanému do veřejného rejstříku. Proto učinil logický závěr, že SVJ neexistuje. Je pouze problém členů SVJ, že ani po více než 3 měsících není SVJ zapsáno v rejstříku, nemá ve sbírce listin založeny stanovy a nemá IČ.

Zápisu SVJ do rejstříku je třeba se domáhat v rejstříkovém řízení. Nikoliv v rámci žaloby na neplatnost usnesení. Nemohu Vám pomoci – netýká se to nijak vzájemných právních vztahů mezi vlastníky. Soud rozhodl v souladu s právem.

Vy sice tvrdíte, že SVJ vzniklo, ale nejste schopen toto tvrzení soudu prokázat. Soud není povinen brát ohled na Vaše nepodložená tvrzení. Zcela správně zkontroloval, zda právnická osoba je zapsána v rejstříku. Protože není, není dána pasivní legitimace žalované osoby: Vámi tvrzená osoba z hlediska veřejnoprávního neexistuje.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.