Vložil lake, 19. Březen 2014 - 13:27

V rozboru paní Klainové si dovolím nesouhlasit s odpovědí na otázku č. 1. Připojuji tedy vlastní odlišné stanovisko:

Otázka zněla: „Chápu správně, že podle NOZ zahrnuje správa domu již i modernizace a rekonstrukce a stavební úpravy domu a že tedy z příspěvku na správu lze hradit i tyto činnosti a že tak v tomto směru odpadají dosavadní spory ohledně působnosti SVJ?“

Má odpověď:
Je třeba rozlišit o jakou právnickou osobu se jedná. Veškeré právní vztahy vzniklé do 31.12.2013, včetně vzájemných vztahů plynoucích z existence právnické osoby SVJ a jejích stanov, se i nadále řídí podle dosavadní právní úpravy. Viz § 3028 NOZ.

  • Pokud jde o SVJ(2000) upravené zákonem č.72/1994 Sb., pak jeho právní způsobilost je omezena na provoz, správu a opravy domu, což podle ZoVB nezahrnuje technické zhodnocení. Pouze vlastníci (nikoliv jejich sluha SVJ) rozjodují o změně stavby společných částí domu. Dále platí, že pouze jednotlivý vlastník sám rozhoduje o změně způsobu užívání svého bytu či nebytového prostoru. O této skutečnosti nepanují žádné „spory ohledně působnosti SVJ“. Pouhá neznalost práva neznamená přece spor!!!
  • Pokud měl tazatel na mysli SVJ(2012), které je upraveno zákonem č. 89/2012 Sb., pak jde ovšem o zcela jinak definovanou právnickou osobu,která se stará o zcela jiný dům (rozdělený na jiné jednotky). Tato osoba je oprávněna rozhodovat (kromě o opravách či údržbě) také o změně stavby a zlepšení domu. Rozhoduje i o změně způsobu užívání bytu či nebytového prostoru, namísto jednotlivého vlastníka tohoto bytu.

Vlastník jednotky v SVJ(2000), pokud se výslovně nevzdá svých Ústavou zaručených práv rozhodovat o svém majetku, rozhoduje i nadále (případně většinově mezi spoluvlastníky) o zlepšení či technickém zhodnocení a samozřejmě i o způsobu užívání svého majetku. Toto právo mu žádný celostátně platný právní předpis neodňal. Ústava a LZPS platí stále.

Zcela jinak je tomu v SVJ(2012), kde již samotným pořízením jednotky(2012) se vlastník podřizuje právní úpravě NOZ, včetně toho, že se zříká práva na rozhodování o domě, o jeho společných částech a přesouvá toto oprávnění na právnickou osobu. Zároveň se zříká práva rozhodovat o změně způsobu užívání svého bytu či nebytového prostoru.

Tyto dva odlišné případy dvou právnických osob a dvou druhů právní způsobilosti nelze nijak směšovat dohromady.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.