Vložil lake, 17. Březen 2014 - 12:38

Nemáte pravdu ohledně povinnosti instalovat cokoliv na radiátory (kromě termostatického ventilu). Přečtěte si laskavě zákon č. 406/2000 Sb. § 7 odst. 9. Přečtěte si také platný a účinný prováděcí předpis, kterým dnes je vyhláška č. 194/2007 Sb. Pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody. Tato vyhláška nestanoví žádnou povinnost ohledně montáže přístrojů „registrujících“ cokoliv. Čeká se na novou vyhlášku, pokud to nevíte.

Nevím, proč opisujete část z vyhlášky č. 372/2001 Sb. Co tím chcete sdělit? Vyhláška nestnoví ani konkrétní výpočtovou metodu, ani příslušné korekce, které (povinně) zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie. Vyhláška neobsahuje koeficienty pro tyto korekce, a ani nemůže – ty záleží na konkrétním stavebně technickém stavu budovy. Vyhláška nestanoví ani způsob úpravy výpočtové metody při překročení rozdílů v nákladech na vytápění. Vyhláška je neurčitá a tedy nepoužitelná pro rozúčtování jinak než způsobem „vše podle započitatelných podlahových ploch“. Ale to je přece od počátku zřejmé každému, kdo si vyhlášku přečetl alespoň jednou. Vy jste se nikdy nepokusil podle vyhlášky cokoliv rozúčtovat, jinak byste také věděl, že vyhláška je neurčitá a neobsahuje potřebná pravidla.

Nevím, proč citujete z vyhlášky č. 194/2007 Sb. a Vy to také nevíte. Tato vyhláška se nepoužívá při rozúčtování nákladů.

Na Váš dotaz odpovídám: Povinnost SVJ mít schválená pravidla pro rozúčtování (v roce 2013) plyne ze zákonem uložené povinnosti věřitele prokázat dlužníkovi důvod závazku. Také ze znění vyhlášky č. 372/2001 Sb. § 7 odst. 3 Sb. plyne povinnost SVJ seznámit konečného spotřebitele „s podklady, ze kterých vyúčtování vychází, případně se způsobem rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi ostatní konečné spotřebitele v zúčtovací jednotce.“. Také z obecné zákonné povinnosti příkazníka plyne jeho povinnost předložit příkazci vyúčtování (ObčZ, Příkazní smlouva). A vyúčtování musí odpovídat požadavkům na právní úkon, tedy musí být v první řadě určité a srozumitelné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.