Vložil lake, 15. Březen 2014 - 10:38

Profesor Eliáš tyto platby v NOZ nazval „příspěvky“, ale nenabídl žádnou definici. Víme určitě pouze to, že nejde o zálohy na správu. Takže je klidně účtujte jako 682 Přijaté příspěvky. V tom případě půjde o výnos, takže z přijatých příspěvků může SVJ(2012) tvořit fondy právnické osoby pro budoucí použití.

Problém by při tomto způsobu zaúčtování nastal, pokud by se měly přijaté příspěvky(2012) „vypořádat“ (viz § 1208 písm. d) NOZ). U vlastníků jednotek by se jednalo o zdanitelný příjem!!! Rád bych se mýlil, ale v ZoDP jsem nenalezl žádné osvobození pro dar od právnické osoby.

Poznámka: Samotné použití výrazu „vypořádat“ v souvislosti s příspěvky(2012) ukazuje neznalosti tvůrců NOZ. Přijatý příspěvek žádnému vypořádání nepodléhá, protože neexistuje žádný závazek, který by měl vypořádáním zaniknout. Pouze při zániku SVJ – právnické osoby by došlo k vypořádání zůstatku jměni.

Podotýkám, že přispívání a příspěvek(1994) podle ZoVB byl a je zcela jinou platbou, z jiného právního důvodu. Jde o vypořádání pohledávek SVJ(2000) za odběrateli – vlastníky jednotek (311 Pohledávky odběratelé).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.