Vložil lake, 9. Březen 2014 - 11:06

Paní Jano, děkuji za upřesnění Vašeho dotazu.

Ohledně rozúčtování nákladů na vytápění:
Z Vašeho popisu je zřejmé, že způsob rozúčtování je pouze podle započitatelných podlahových ploch. Vaše domněnka, že na rozúčtování by mohl mít vliv náměr v jednotlivých větvích rozvodu tepla, je tedy nesprávná.

Při tomto způsobu rozúčtování je skutečná spotřeba tepla v jednotlivých větvích topného systému bezvýznamná. Koneční spotřebitelé nehradí nic podle dodaného tepla do jednotek, do společných částí či do jednotlivých „větví“. Platí za tepelnou pohodu v bytě a společných prostorách domu podle započitatelné podlahové plochy v m2. Jsou-li snad osazeny kalorimetry uvnitř zúčtovací jednotky (za „patním“ neboli předávacím kalorimetrem), není rozúčtovatel oprávněn ani povinen přihlížet k jejich náměru při rozúčtování, není-li takový postup výslovně uveden v pravidlech rozúčtování pro dům.

Ohledně rozúčtování nákladů na vodné a stočné:
Ptal jsem se Vás, zda se spotřební složka rozúčtuje podle náměrů vodoměrů u konečných spotřebitelů, nebo podle směrných čísel potřeby vody. Bohužel jste neodpověděla.

Jestliže rozúčtování je prováděno podle směrných čísel, při tom se nepoužívají podružné vodoměry vůbec (ani bytové, ani jiné podružné). Jestliže rozúčtování je prováděno podle náměrů podružných vodoměrů u konečných spotřebitelů, není rozúčtovatel povinen odečítat ani používat náměry vodoměrů na jednotlivých „větvích“, i když jsou snad osazeny. Opět platí, že by to muselo být výslovně uvedeno v pravidlech rozúčtování pro dům. Vodoměry na jednotlivých odbočkách mohou dobře posloužit při zjišťování poruch vodoměrů u konečných spotřebitelů a k přesnějšímu určení náhradní spotřeby v případě takové poruchy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.