Vložil Petr, 11. Březen 2014 - 10:52

Já bych se více zajímal o to, kolik vlastníci dluží na „společný“ účet, a zda dluhy výbor vymáhá. K tomu stačí porovnat k 31.12 stav účtu a stav tzv. fondu oprav za dům. Rozdíl jsou pohledávky vůči dlužníkům a závazky společenství (např. ještě neuhrazené faktury).

http://www.portalsvj.cz/…i-uzaverka-0 Účetní uzávěrka 2 Vložil Anonymous (bez ověření), 14. Duben 2008 – 22:17 … účetní uzávěrka a účetní závěrka jsou dva docela odlišné pojmy. Účetní uzávěrka znamená, že se uzavírají účetní knihy. Správcovská firma by Vám měla předat účetní závěrku, ne uzávěrku. Účetní závěrka obsahuje rozvahu, výkaz zisku a ztráty a přílohu. Tuto účetní závěrku musíte předat shromáždění ke schválení. V rámci schvalování výkazu zisku a ztráty mohou vlastníci jednotek požadovat vysvětlení každé nákladové položky. Abyste jim mohla náklady vysvětlit, požadujte jejich rozklíčování od správce.

N. Klainová

http://www.portalsvj.cz/…ni-zaverka-9 Účetní závěrka pro avw 1 Vložil lake, 14. Duben 2013 – 21:49 Účetní závěrka SVJ nemusí být nikým schválena. Takovou povinnost neukládá SVJ žádný celostátně platný právní předpis. Výbor není ani povinen předložit účetní závěrku k projednání na shromáždění.

Z případného neschválení závěrky tedy nevyplývá (z hlediska zákona) naprosto nic. Neeexistuje žádný obecný postup ani návod, který by měl být následně uplatněn.

Postupujte podle vašich stanov. Je pouze věcí vlastníků v každém SVJ, aby si upravili ve stanovách schvalování účetní závěrky a její zveřejňování ve sbírce listin rejstříkového sou­du.

lake

Neschválená účetní závěrka 2 Vložil Pavel, 14. Duben 2013 – 12:00 http://www.portalsvj.cz/…averky-v-svj Schvalování účetní závěrky 5 Vložil Pavel, 29. Březen 2010 – 19:29 Ano, účetní uzávěrka je účetní proces na jehož konci je účetní závěrka (Rozvaha, Výkaz zisku a ztráty, Příloha, popř. Výkaz o změnách vlastního kapitálu a Výkaz CF).

Schvaluje se účetní závěrka.

Její neschválení má dopad na možnost účtovat do starého roku.

Hezký den! Pavel

http://www.portalsvj.cz/…etnictvi-svj Kontrola „neúčetním“ Vložil MartinII, 21. Listopad 2011 – 13:21 Dle mne stačí, když výbor (účetní) doloží stav účtu a pokladny, proti tomu zůstatek záloh správy (tzv. fond oprav), závazky a pohledávky (dluhy). Vyjít by měla stejná čísla.

Spíše si hlídejte abyste neměli dlužníky. Ve stanovách máte práva člena společenství ohledně kontroly hospodaření.

O kontrole se zde píše léta, stačí vyhledat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.