Vložil lake, 6. Březen 2014 - 11:08

NOZ stanoví v části o bytovém spoluvlastnictví v § 1158: (1) Bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek.

Z uvedeného plyne, že bytové spoluvlastnivctví není nic jiného než speciální forma spoluvlastnictví věci. Podle mého názoru se tedy uplatní veškerá ustanovení o spoluvlastnictví věci (lex generalis), kromě těch ustanovení, která jsou v části o bytovém spoluvlastnictví výslovně upravena jinak (lex specialis).

Ustanovení § 1132 NOZ se použije pro „společnou věc“, která je (celá) ve spoluvlastnictví. Jednotky takovými věcmi nejsou, proto se tato část § 1132 nevztahuje na jednotky. Tato právní norma by se použila pouze při nakládání s celou budovou, což je věc nemovitá. případně při zatížení celé budovy zástavním právem.

Schvalování úvěru pro společenství vlastníků má speciální právní úpravu v § 1208 NOZ (o pravomocích shromáždění):

89/2012 Sb. § 1208
Do působnosti shromáždění patří:
udělování předchozího souhlasu
3. k uzavření smlouvy o úvěru společenstvím vlastníků včetně schválení výše a podmínek úvěru, (…).

Sjednání úvěru mezi společenstvím s bankou znamená automaticky, že všichni vlastníci jednotek se stávají ze zákona ručiteli za tento dluh společenství. Ručení je jednou z forem zajištění dluhu (viz § 2018 NOZ a následující). Ovšem na takový případ se neuplatní § 1132, nýbrž toto ustanovení:

89/2012 Sb. § 1133
Ke zřízení zástavního práva nebo jiné obdobné jistoty sloužící k zajištění peněžité pohledávky vzniklé při zlepšení společné věci nebo při její obnově postačí rozhodnutí alespoň dvoutřetinové většiny spoluvlastníků.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.