Vložil Špalková (bez ověření), 5. Září 2015 - 10:18

Pane lake, moc děkuji. Konečně jsem našla vysvětlení, které mi pomůže pochopit, co se na naše společenství vzniklé před rokem 2014 vztahuje a co ne. A hlavně jak dospět k tomu, aby člověk stále netápal, co se nás týká a co měnit nemůžeme.

Vadila mi především nemožnost změnit ve stanovách výši příspěvků do fondu dle § 1180. V našem společenství panuje shoda, že by Ti, co mají balkóny (nejsou v jejich vlastnictví, ale výlučně užívané) platili do fondu více, čímž odpadnou do budoucna spory či pocity ukřivděnosti ohledně financování oprav, které by se platily z fondu. Již jsme připravovali písemnou dohodu ohledně příspěvku do fondu a pak svitla naděje, když se NOZ připravoval, že podle něj toto budeme moci změnit bez písemné dohody (u té jsem jako úskalí považovala situaci, kdy se změní majitel a nový dohodu nepodepíše a tím pádem by zřejmě padla). O to větší bylo zklamání, když se ukázalo, že toto nemůžeme učinit, protože jsme vznikli před rokem 2014. Stále jsem hledala způsob, jak právnicky správně tuto věc zařídit.

Pokud to nyní dobře chápu, nejlepším řešením je ujednání mezi spoluvlastníky (předpokládám písemnou dohodu) všech spoluvlastníků, že naše práva a povinnosti se budou řídit NOZ. Tím bude jasné, že ke starému zákonu se nemusíme vracet a budou pro nás platit všechna ustanovení NOZ, jako bychom vznikli po roce 2014. Je to správná úvaha? Nebo to má nějaká úskalí? Nemusí tuto dohodu podepisovat při změně vlastníků nový vlastník?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.