Vložil lake, 1. Březen 2014 - 0:59

Pan Neználek se samozřejmě mýlí velmi hluboce. Je tak zaujat jakýmsi minizákonem č. 67/2013 Sb., že zapomněl na Ústavu ČR a Listinu základních práv a svobod.

Podle Listiny základních práv a svobod platí: „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy.“.

Vlastník jednotky se svobodně rozhodl, že na svém majetku neučiní opatření k zamezení tepelných ztrát. Na to má právo. Nikdo jej nenutil, aby investoval desítky tisíc do nových oken. Ale na druhou stranu – není oprávněn zneužívat situace a získávat z ní majetkový prospěch na újmu druhých!!! Ke zvýšenému úniku tepla přece dochází JEHO VLASTNÍMI OKNY. Není důvod, aby mu ostatní vlastníci přispívali na jeho zvýšené tepelné ztráty.

Je to jako když máte auto: jezděte si klidně Chevroletem Camaro s motorem 5,8 litru, ale nechtějte po ostatních občanech, aby Vám hradili zvýšené náklady na benzin, jasné?
-------------------------------------------------------------------------------

A ještě jedna poznámka: Zákon č. 67/2013 Sb. nerealisticky předpokládá, že všichni vlastníci se shodnou na pravidlech. Nestane-li se to, odkazuje na celostátně platný předpis – vyhlášku č. 372/2001 Sb.. Samotná vyhláška je ale neurčitá a není tedy přímým pramenem práva. Vyhláška je bez bez dodatečně přijatých pravidel rozúčtování naprosto nepoužitelná pro rozúčtování tepla.

Není-li dosaženo souhlasu všech vlastníků s takovými doplňujícími pravidly (což bude v praxi jen zřídka), pak jediný schůdný postup je kašlat na nerealistický požadavek zákona č. 67/2013 Sb. a odhlasovat potřebná pravidla většinově. Jinak by SVJ vůbec nemohlo rozúčtování provádět, což jistě nebylo úmyslem zákonodárce.

Přehlasovaný vlastník ať se obrátí na soud a ať prokazuje, že přijatá pravidla rozúčtování jsou nespravedlivá a že mu způsobují nějakou těžkou újmu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.