Vložil NSS (bez ověření), 25. Únor 2014 - 8:55

Vstupní dveře do bytu (jednotky) – nebo vrata garáže (jednotky) nemohly být dle 72/1994 nikdy společnou částí stavby, protože objektivně ani nemohou sloužit společnému užívání.

Součástí dveří je obvykle i zámek a příslušenstvím zámku je klíč. Snad nechce nikdo tvrdit, že zámek a klíče k němu, jsou společnou částí domu, kterou může společenství hlasováním vyměňovat, že členové společenství mohou užívat zámek a klíče k bytu vlastníka.

Co stojí v prohlášení původního vlastníka budovy dle 72/1994 o věcech, které objektivně ze stavebně-technického hlediska nemohou sloužit společnému užívání, je nicotné.

Až u jednotek vymezených po 1.1.2014 může být společné vše a něco společné může být vyhrazeno k užívání vlastníku jednotky.

Od 2014, NOZ, §1160, „Společné jsou alespoň ty části nemovité věci“
alespoň – z toho plyne i vše. Původní vlastník určí, co bude společné.Jeho rozhodnutí se promítne v prohlášení. K objektivnímu stavebně technickému hledisku nemusí vůbec přihlížet.

Do 2014, 72/1994, „Společné části domu jsou ty části, které sloužící společnému užívání“. Původní vlastník byl objektivně omezen stavebně-technickým hlediskem. Samotné prohlášení nemohlo změnit objektivní stavebně-technickou skutečnost. Původní vlastník budovy nemohl platně prohlásit, že klíče k bytům, dveře od bytů a okna vedoucí z bytu jsou společnou částí domu, tj. že slouží společnému užívání, tj. že vlastníci jednotek se courají z bytu do bytu a větrají v těchto bytech – otevírají okna, tedy společně užívají veškeré dveře k bytům a společně užívají veškerá okna vedoucí z bytů.

Aby vůbec bylo možné, aby okna a dveře vedoucí z bytu byly společnou částí domu, muselo být NOZ upraveno, že některé společné části domu slouží k užívání pouze některému vlastníku jednotky.

Zákon 72/1994 vůbec neznal pojem sloužící k užívání.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.