Vložil lake, 30. Leden 2014 - 17:57

Žádný fond oprav nemáte. A na takový neznámý a neurčitý účel není vlastník povinen nic hradit. Předpis takové platby je absolutně neplatný pro neurčitost a pro rozpor se zákonem.

Splácení úvěru samozřejmě není nákladem na správu domu. Úvěr dostalo SVJ, a teď peníze pouze vrací bance. V čem vidíte jaký vynaložený náklad na správu? Nákladem na správu domu byla jedině platba za provedenou opravu, rekonstrukci, modernizaci společných částí domu. Tu částku máte po dlužnících vymáhat. Vlastník není povinen hradit žádné splátky úvěru, pokud si ten úvěr sám nesjednal v bance na svou osobu.

Bude-li mít údajná dlužnice dobrého právníka, SVJ nebude ve sporu úspěšné.

Advokáta jistě nebudete hradit ze svého. Ale upozorňuji, že od 1.ledna 2014 platí, že člen statutárního orgánu je povinen jednat s péčí řádného hospodáře. Pokud soud dopadne neúspěšně pro zřejmá pochybení na straně pověřeného vlastníka (neexistující fond oprav, neoprávněné předepisování splátek cizího úvěru namísto vymáhání příspěvků na správu domu) – inu, pak mohou vlastníci jednotek vymáhat na SVJ plnou výši způsobené škody. Nepodaří-li se částku vymoci, ručí za ni pověřený vlastník celým svým majetkem.

Takže dejte pozor, abyste toho advokáta nakonec neplatil Vy. Bude rozumné, abyste se ještě jednou zamyslel nad tím, zda dotyčná vlastnice obdržela bezchybný, srozumitelný, platný a právně „neprůstřelný“ předpis záloh. Z Vašeho popisu se jeví opak.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.