§ 11 80 a § 1182 NOZ, poplatky z prodlení a smluvní pokuta

Vložil vpn (bez ověření), 26. Leden 2014 - 20:25 ::

§ 1180 (1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Příspěvky jsou určeny na výdaje, jejichž výše a termín úhrady je znám, je nepochybný a prokazatelný. Při neuhrazení příspěvku je možné vymáhat úrok z prodlení. Při výpočtu se vychází z nařízení vlády. Příspěvkem může tedy být např. poplatek správci, pojištění domu, revize hromosvodů, spol. rozvodů, protipožární prohlídky. Uvažujeme správně? Múže tam patřit také odměna účetní, která je zaměstnankyní správce? Dle našeho názoru ne, protože platíme poplatke správci. § 1181 (1) Vlastník jednotky platí zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu (služby) a má právo, aby mu osoba odpovědná za správu domu zálohy včas vyúčtovala, zpravidla nejpozději do čtyř měsíců od skončení zúčtovacího období. Při neuhrazení zálohy není možné vymáhat úrok z prodlení. Můj dotaz zní: je možné nechat odhlasovat shromážděním smluvní pokutu? Dle mého názoru ne, protože je to závazek SVJ vůči plátci. Je takové hlasování neplatné? Uvažujeme správně, nebo jsem to všechno plopletli. Jak se bránit v případě, když se pokuta odhlasovala na shromáždění.

Zálohy na správu se platit nemusí. Vlastník jednotky nemusí spořit na účtu společenství na opravu, která je plánovaná za rok, za 10 let. Může svůj podíl zaplatit v hotovosti. Nelze po něm vymáhat ani úrok z prodlení ani smluvní pokuta. Je naše úvaha správná? Pokud ano, jak se bránit v případě, když je to ve stanovách. Umožňuje NOZ takové ujednání vlastníků, nebo je takové ujednání protizákonné a hlasování o něm je neplatné?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.