Vložil lake, 15. Leden 2014 - 15:59

Vyhláška č. 372/2001 Sb. vůbec neřeší vytápění s kombinovanými zdroji. Vyhláška dokonce výslovně praví: „… vytápěním není vytápění bytů a nebytových prostorů prostřednictvím samostatných etážových okruhů zásobovaných tepelnou energií z vlastních zdrojů tepelné energie, používajících různé druhy paliv nebo elektřinu“.

Pokud Vaše podlahové vytápění bylo řádně vyprojektováno a stavba dostala kolaudační souhlas, pak Váš byt není (kromě koupelny) vytápěn ve smyslu vyhlášky. A kromě koupelny tedy není součástí zúčtovací jednotky. Navrhněte tedy, že se budete podílet na nákladech vytápění takto:

  • základní složka podle započitatelných podlahových ploch bude určena podle plochy Vaší koupelny,
  • spotřební složka bude odvozována z náměru indikátoru v koupelně.

Ostatní místnosti bytu vytápíte vlastním zdrojem a to do vyhlášky nespadá.

Dále je třeba vyřešit jak se budete podílet na nákladech za vytápění společných prostor domu. Toto je ve všech domech řešeno úplně špatně, když odběr tepla k tomuto účelu se jaksi zatajuje, neměří, nevyčísluje se ani nerozúčtuje odběrateli – kterým je samozřejmě SVJ.

Obvyklý postup rozúčtování podle vyhlášky je už z principu vadný, protože vynechává SVJ jako jednoho z odběratelů. Společenství je odběratelem vytápění pro všechny společné prostory a místnosti domu. Náklad na toto vytápění má SVJ hradit jako všichni ostatní koneční spotřebitelé. A tento náklad (který je nákladem na správu domu) má SVJ normálně rozúčtovat vlastníkům jednotek podle jejich spoluvlastnických podílů. Celkové náklady na vytápění je tedy třeba rozúčtovat nejen mezi vlastníky jednotek, nýbrž mezi všechny konečné spotřebitele (vlastníky jednotek + SVJ).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.