Vložil lake, 23. Prosinec 2013 - 7:52

Pojmem „interpelace“ se označuje vystoupení, kterým se člen obrací s dotazem na jiného přítomného a vyžaduje po něm odpověď. Jak víte z TV přenosů z parlamentu, na interpelaci lze odpovědět ústně na místě, nebo písemně dodatečně. Pokud máte pojem „interpelace“ uveden ve stanovách, řiďte se podle nich. Od 1. ledna 2014 se použije ustanovení NOZ o spolku:

89/2012 Sb. § 251
Každý člen je oprávněn účastnit se zasedání a požadovat i dostat na něm vysvětlení záležitostí spolku, vztahuje-li se požadované vysvětlení k předmětu zasedání členské schůze. Požaduje-li člen na zasedání sdělení o skutečnostech, které zákon uveřejnit zakazuje nebo jejichž prozrazení by spolku způsobilo vážnou újmu, nelze mu je poskytnout.

Vlastník jednotky má právo na informace, viz štítky „právo na informace“ a „kontrola hospodaření“. Není povinen uplatňovat toto právo v průběhu shromáždění (viz usnesení Ústavního soudu o tom, že toto právo lze uplatňovat individuálně kdykoliv i opakovaně). Na shromáždění ani nebývá čas na studium dokumentů, výbor nemusí mít dokumenty s sebou na místě, kde se shromáždění koná, atd.

Pokud jste dostal radu „obraťte se na shromáždění“, pak určitě nebyla míněna tak, že by všichni vlastníci přítomní na shromáždění povstali, nadechli se a sborově Vám odříkali odpověď na Váš dotaz. Přítomní členové nejspíše vědí o věci stejně málo jako Vy.

Jistě víte, že shromáždění SVJ projevuje svou vůli jedině hlasováním o předloženém usnesení. Jinak nikoliv. Obrátit se na shromáždění tedy znamená navrhnout text usnesení, o němž shromáždění bude hlasovat, a předložit Váš návrh k zařazení do programu shromáždění. Obsahem navrhovaného usnesení může být uiložení povinnosti SVJ, aby Vám poskytlo určitou informaci, nebo soubor informací, popřípadě aby Vám tyto informace poskytovalo na požádání ve lhůtě x dnů od vznesení písemného požadavku. Obsahem Vašeho návrhu usnesení může být změna stanov, kterou se zavede povinnost SVJ poskytovat vlastníkovi informace (kdy, v jaké lhůtě, v jaké formě, za kolik Kč).

Výsledek Vašeho „obrácení se na shromáždění“ může být tento:

  1. usnesení je přijato (a výbor je povinen se podle něj řídit, což lze soudně vymáhat)
  2. usnesení není přijato (a pak se můžete obrátit na soud do 6 měsíců (podle NOZ § 259 do tří měsíců), neboť právo na informace o hospodaření s jeho majetkem je základním právem vlastníka),
  3. o usnesení se nehlasovalo, přestože bylo zařazeno do programu (a postupujete podle bodu 2),
  4. o usnesení se nehlasovalo, protože výbor toto nezařadil do programu (a postupujete podle bodu 2).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.