Vložil Krupp, 23. Prosinec 2013 - 8:27
ZOVB ani NOZ nerozlišuje dlouhodobé a krátkodobé zálohy. Takže předpokládám, že je SVJ nemá povinnost je rozlišovat. Pak mu stačí evidovat pouze jedny zálohy. Rozdělovat v účetnictví i v předpisech záloh mi připadá zbytečné. Jak píše lake, každý přeci pozná, co je záloha dlouhodobá a co krátkodobá. Samozřejmě je nuto dělat každoročně vyúčtování. Každý musí vědět, na co se vybírá, kolik je vybráno a kam vybrané zálohy skutečně šly. Nevyčerpané přeplatky není nutno vracet. Je přeci hloupost aby SVJ vracelo peníze vlastníkům a současně je od nich požadovalo. Stačí tyto položky proti sobě započítat. Vracení záloh je při větším počtu vlastníků administrativně docela náročné.
Nemám nic proti Reserve Study pana lake. Plánování je potřebné. Pokud se ale někdo dlouhodobým plánováním skutečně zabýval, ví, že je to jako věštit z křišťálové koule. Ví, že plán na rok je daleko náročnější, než plán na 20 let. Kdyby lake chtěl plán na 50 let bude to velmi snadné. Jeho smysl je však jen teoretický. Nikdo neví, jakou budeme mít v té době měnu, jaké tu bude zřízení a jestli tu nebudou vládnout třeba číňani, nebo muslimové.
Reserve Study podle mého názoru nemá s praktickým stanovením výše záloh mnoho společného. V praxi se totiž nikdy nevybírá záloha na akce v horizontu 10 a více let. Pokud si někdo udělá pro jednoduchost příklad, že každých 5 let se provede nějaká akce třeba za milon Kč a začne plánovat dlouhodobé zálohy, zjistí, že je lepší platit zálohy pouze na tu nejbližší akci a po její realizaci začít vybírat na tu další. je to to samé, jako vybírat na všechny najednou. Dokonce v tom druhém případě se z počátku vybírá víc a peníze leží nesmyslně dlouho na účtu. Z hlediska vybírání záloh stačí obvykle plánovat na 5 let dopředu. Pokud na víc, muselo by se jednat nákladově o zcela mimořádnou záležitost.
20 let dopředu je nesmysl z mnoha důvodů
  • plán je velice přibližný
  • peníze leží zbytečně dlouho na účtu
  • řada vlastníků se horizontu stejně nedožije a takový plán je nezajímá a proč by měli platit na něco, čeho se ani nedožijí
  • pro ostatní je to tak daleká budoucnost, že je to rovněž nezajímá, buď o takové ReserveStudy nechtějí ani přemýšlet, nebo naopak odhlasují cokoliv aby měli pokoj
Toť názor praktika, který nikomu nevnucuji.
Jirka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.