Vložil lake, 20. Prosinec 2013 - 13:27

V této záležitosti je bezvýznamné kdo je vlastníkem oken. Tazateli nejde o okna. Tak otázka vůbec nezní.

Otázka zní: Jsou ohrádky uvedeny v Prohlášení vlastníka jako společná část domu, nebo jako společné technické zařízení domu?

  1. Pokud odpověď zní „ANO“, jejich úhradu provedlo SVJ a nyní je oprávněno vymáhat svým jménem náklad, rozúčtovaný podle spoluvlastnických podílů (§ 9a ZoVB). Popřípadě si částku odepíše z dříve přijatých záloh na správu domu a pozemku.
  2. Pokud odpověď zní „NE“, pak ohrádky nejsou společné. Vlastník majetku není povinen dát souhlas k vytvoření nové věci, která by měla být v jeho spoluvlastnictví.

V případě č. 2 tedy SVJ provedlo práce na objednávku jednotlivců podle Občanského zákoníku. A učinilo tak mimo rámec své hlavní činnosti, kterou je správa (společných částí) domu a pozemku. Je povinno vymáhat platbu za provedené práce na těch zákaznících, kterým ohrádky osadilo. Pokud SVJ nevymáhá částky na dlužnících, nejedná s péčí řádného hospodáře a poškozuje vlastníky jednotek. Členové výboru se (podle okolností) dopouštějí trestného činu zpronevěry. Soukromé ohrádky samozřejmě nelze financovat ze záloh, vybraných na správu domu a pozemku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.