Vložil lake, 20. Prosinec 2013 - 13:24

Paní Dvořáková,
jestliže „absolutně netušíte, co je přiměřená záloha“, pak byste neměla zastávat funkci ve výboru.

Jestliže výbor není schopen zdůvodnit těch 1000 Kč či 10000 Kč měsíčně, pak jde o neschopný výbor. Neplacení záloh je pak pouze chybou členů výboru. Nejde o chybu vlastníka, který pochopitelně odmítá platit bez řádného odůvodnění, na neurčitý účel, bez rozlišení co je krátkodobá a co dlouhodobá záloha, bez existence schváleného dlouhodobého plánu oprav, bez dlouhodobého finančního plánu SVJ. Lidé nejsou ovce.

Psalo se zde například o paní P., která vybrané zálohy na správu zneužívá na úhradu dříve vzniklých dluhů jiných osob, když před tím nechala tyto dluhy tiše promlčet. Pokud chcete vykonávat funkci ve výboru, patří k ní i to plánování a prokazování účelu vybíraných peněz. To je naprosto základní věc. Viz zákon č. 40/1964 Sb. § 495. Stejně tak, jako je základní věc, že vlastníky nebude nikdo tahat za nos s neexistujícím „fondem“ či „zálohou na havárie“.
---------------------------------------------------------------------------------

Úvodní dotaz je zmatený, vytržený z kontextu jiné diskuse a nelze na něj odpovědět. Rozhodující jsou totiž vždy okolnosti případu. Teprve kdyby tazatel upřesnil o jakou situaci se jedná, mohli bychom se pokusit najít k tomu judikaturu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.