Vložil lake, 20. Prosinec 2013 - 22:59

Vážený svjvmt, vskutku hledáte špatně. NOZ výslovně zmiňuje právnické osoby „upravené tímto zákonem“. Bylo třeba číst ještě o kousek dál. Cituji:

89/2012 Sb. § 3041
(1) Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti. (…)
(2) Ustanovení společenské smlouvy nebo statutu právnických osob uvedených v odstavci 1, která odporují donucujícím ustanovením tohoto zákona, pozbývají závaznosti dnem nabytí jeho účinnosti; právnická osoba přizpůsobí do tří let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona společenskou smlouvu nebo statut úpravě tohoto zákona a doručí je orgánu veřejné moci, který vede veřejný rejstřík, do něhož je právnická osoba zapsána. (…)

Ustanovení NOZ § 3041 tedy dopadá na právnické osoby upravené tímto zákonem. NOZ se ani slovem nezmiňuje o právní povaze osob neupravených tímto zákonem. Automaticky a samozřejmě se předpokládá, že tyto právnické osoby se budou řídit i nadále těmi zákony, podle kterých vznikly. A nemají ani uloženu zákonnou povinnost přizpůsobit stanovy/statut/spo­lečenskou smlouvu. NOZ jim takovou povinnost neukládá, marně bychom to v něm hledali: vždyť se o nich vůbec nezmiňuje.

Automaticky a samozřejmě se také předpokládá, že zákonodárci nemohou být tak pitomí, aby padesáti pěti tisícům právnických osob SVJ(2000) zrušili zákon bez výslovné právní úpravy v NOZ. Přesto k tomu došlo.

To je jako ten zahradník, který si pod sebou podřízl větev a spadl z pěti metrů. BUM!!! Naši zákonodárci podřízli větev s názvem ZoVB, ale o právnické osobě SVJ(2000) a o jejích dalších právních osudech se v NOZ nedočteme ani slovo.

Lze to samozřejmě opravit. Už o tom píšu na všechny strany asi rok: Je nutné novelizovat zákon č. 89/2012 Sb.. Do té doby se stávající SVJ(2000) budou řídit tím zákonem a těmi svými stanovami, které platí dnes. A bude to trvat tak dlouho, dokud zákonodárci a papouškující právníci nedostanou rozum a nezačnou používat to, co mají mezi pravým a levým uchem.

Jmenuje se to mozek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.