Vložil honzad8, 1. Leden 2014 - 21:09

Podle toho co jsem nastudoval: starý oz, §420 = „výboři“ odpovědni nebyli nový oz, §159 = „výboři“ odpovědni jsou celým svým majetkem Je to tak?

Kolik členů výboru asi nyní zbyde, resp. rezignují všichni?

Je možné svou odpovědnost plně přenést na Správce – e.g. Správce bude rozhodovat, výbor na jakýkoli návrh správce řekne „ano“, a tím dle smlouvy se správcem bude možno potom přenést odpovědnost na správce?

Co když všichni členové výboru rezignují – pak nastupují členové dle data vzniku společenství – oni ale nejsou voleni, ale nominováni, vztahuje se na ně §159 „kdo přijme funkci člena“?

Díky za názory (zatí jsem ve stavu „rezignovat“).

Honza

§ 159 (1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky. (2) Člen voleného orgánu vykonává funkci osobně; to však nebrání tomu, aby člen zmocnil pro jednotlivý případ jiného člena téhož orgánu, aby za něho při jeho neúčasti hlasoval. (3) Nenahradil-li člen voleného orgánu právnické osobě škodu, kterou jí způsobil porušením povinnosti při výkonu funkce, ačkoli byl povinen škodu nahradit, ručí věřiteli právnické osoby za její dluh v rozsahu, v jakém škodu nenahradil, pokud se věřitel plnění na právnické osobě nemůže domoci.

§420 (1) Každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti. (2) Škoda je způsobena právnickou osobou anebo fyzickou osobou, když byla způsobena při jejich činnosti těmi, které k této činnosti použili. Tyto osoby samy za škodu takto způsobenou podle tohoto zákona neodpovídají; jejich odpovědnost podle pracovněprávních předpisů není tím dotčena. (3) Odpovědnosti se zprostí ten, kdo prokáže, že škodu nezavinil.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.