Vložil lake, 12. Prosinec 2013 - 11:45

Pane Jaroslave Jaroslave, Vámi naznačený postup při opravě výtahu je sice možný, ale osoba jednající s péčí řádného hospodáře by takto nepostupovala. Jste-li členem výboru, je třeba, abyste se orientoval v celostátně platných právních předpisech.

Mylně se domníváte, že k uvedení výtahu do provozuschopného stavu po havárii výtahu je nutné získat předem souhlas shromáždění. Není tomu tak.

Vlastník stavby má podle zákona č. 183/2006 Sb. Stavební zákon povinnost udržovat stavbu a zařízení stavby po celou dobu její existence. Tato povinnost je veřejnoprávní a vynutitelná orgány státní moci. K tomu patří i udržování výtahu v provozuschopném stavu, jestliže budova byla s výtahem projektována, postavena a zkolaudována.

SVJ tedy nepotřebuje souhlas shromáždění a nemusí na nic čekat. Opravou výtahu plní správce domu za vlastníka to, co je vlastník povinen činit sám v rámci své zákonem uložené povinnosti.

Navíc by věc mohla být posouzena také jako odvracení hrozící škody podle ObčZ, jsou-li v domě osoby se sníženou pohyblivostí, plně závislé na přepravě výtahem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.