Vložil lake, 29. Listopad 2013 - 10:25

Pane M.C., míchají se Vám dohromady dvě různé záležitosti:

  • správa domu osobou uvedenou v Prohlášení,
  • poskytování služeb jednotlivým vlastníkům jednotek.

To nemá navzájem nic společného. Správu domu podle ZoVB může vykonávat osoba A, některé služby spojené s užíváním bytů v domě může poskytovat osoba B, jiné služby jim může poskytovat osoba C, atd. Poskytování služeb není v ZoVB upraveno. Vycházejte ze smluv, které máte jako vlastník jednotky sjednány s poskytovateli služeb.

Správu domu vykonává osoba uvedená v Prohlášení vlastníka. SVJ se ujme správy domu teprve okamžikem volby svého statutárního orgánu. K volbě statutárního orgánu je ze zákona nutný souhlas nadpoloviční většiny všech vlastníků jednotek v domě na shromáždění SVJ (§ 9 odst. 8 ZoVB).

Družstvo jako původní vlastník má zákonnou povinnost svolat první schůzi shromáždění, která se musí konat nejdéle do 60 dnů po vzniku společenství. Na programu musí povinně být zařazena volba statutárního orgánu a přijetí stanov SVJ. Pokud BD tuto svou povinnost nesplnilo, postupujte podle vašich stanov (vzorových).

I v případě, že shromáždění bude svoláno, družstvo jako většinový vlastník může volbu statutárního orgánu zablokovat – což podle Vašeho popisu činí. O této možnosti jste věděli předem, bylo to zřejmé ze znění ZoVB. Zákon umožňuje, aby většinový vlastník se choval právě tak, jak se chová. Teprve až ztratí většinu, nastane jiná situace.

Zatím je možno říci jedině to, že veškeré rozhodování o společném majetku se ve Vašem domě děje podle ZoVB. pravidla pro správu jsou stanovena v Prohlášení vlastníka a platí vzorové stanovy.

SVJ je jako právnická osoba povinno vést účetnictví od svého vzniku. Snad tím byste mohl argumentovat u soudu, pokud se budete domáhat, aby soud nahradil chybějící souhlas většinového vlastníka svým rozhodnutím. Soud by zřejmě řešil jako předběžnou otázku, zda nečinnost většinového vlastníka při volbě statutárního orgánu SVJ způsobuje újmu ostatním vlastníkům jednotek (Listina základních práv a svobod, čl. 11 odst. 3). K tomu žádný judikát neznám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.