Vložil lake, 29. Listopad 2013 - 9:00

Pane PKK, způsobit škodu SVJ (či způsobit škodu vlastníkům jednotek) může statutární orgán SVJ třemi způsoby, známými z právní teorie:

  • facere: škodu způsobí tím, že něco učiní, např, podepíše nevýhodnou smlouvu; zaplatí smluvní pokutu, na kterou nevznikl nárok; podepíše dodatek ke smlouvě, kterým se shromážděním odsouhlasená částka dodatečně zvyšuje o milion; zakoupí předražené zboží či službu atd.
  • omitere: škodu způsobí tím, že něco opomene, např. neuzavře včas písemné smlouvy s dlužníky o splátkách jejich dluhu; nevymáhá pohledávku, která se následkem toho promlčí; neuplatní smluvní pokutu u dodavatele, i když na ni vznikl nárok; neuplatní pohledávku za dlužníkem po jeho smrti v dědickém řízení; nechá uplynout záruční lhůtu a nereklamuje vadu zboží či služby atd.
  • pati: škodu způsobí tím, že strpí aby došlo ke škodě, kterou bylo možno odvrátit; že ponechá bez povšimnutí jednání osoby, která poškozuje dům; že dovolí, aby dodavatel použil levnější materiál než byl předepsán projektem a naúčtován atd.

Tážete se na přerušení běhu promlčecí doby. To je jednoduché: je třeba začít vymáhat soudně. Jedině tím se běh promlčecí doby staví (přeruší). Promlčecí doba běží od okamžiku, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé.

lake

P.S. Na výzvu pana „ten co ví“ jsem zkrátil text tohtoto příspěvku a vypustil příklady, které se netýkají úvodního dotazu (zálohy na služby).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.